Pacienți relocați la Spitalul de Urgență din Tg. Mureș, din cauza infecțiilor intraspitalicești
Publicat de radiomures, 13 aprilie 2017, 12:26
Două saloane din cadrul secției de Medicină Internă I au fost evacuate, săptămâna aceasta, după depistarea a doi pacienți cu bacteria Clostridium difficile.
Infecția a fost confirmată ulterior la un alt pacient.
Astfel de măsuri se iau în mod frecvent în clinicile spitalului în momentul în care se descoperă infecții asociate actului medical sau infecții nozocomiale, cum mai sunt cunoscute, a declarat pentru Radio Tîrgu-Mureș, managerul Spitalului, dr. Claudiu Puiac.
Situația este mai complexă acum, spune Puiac, deoarece la etajul VII al spitalului sunt trei secții, Cardiologie, Interne I și Gastroenterologie.
În plus, în momentul de față au loc lucrări de renovare la secția de Cardiologie, Compartimentul de terapie intensivă, a precizat pentru RTM managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, Claudiu Puiac:
Din păcate, în două saloane s-a identificat câte un pacient care era infectat cu Clostridium difficile. A trebuit să se ia măsurile epidemiologice corespunzătoare. Într-o cameră de gardă a medicilor rezidenți am izolat cei doi pacienți și l-am transformat în salon iar restul pacienților au fost relocați. Saloanele au fost dezinfectate, dimineața au fost deschise și pacienții s-au reîntors în salon. Din câte știu eu, la unul dintre pacienții relocați s-a confirmat ulterior încă o infecție cu Clostridium difficile. A fost izolat și trebuia transferat la Boli Infecțioase.”
Potrivit Agerpres, care citează surse din cadrul SCJU Tîrgu-Mureș, prin evacuarea celor două saloane de la Clinica de Medicină Internă I s-ar urmări de fapt mărirea numărului de saloane pentru Clinica de Cardiologie.
Clinica ar avea nevoie de o extindere, însă pentru asta e nevoie de modificări de structură aprobate de Minister, spune Claudiu Puiac:
Într-adevăr, Secția clinică de Cardiologie are 30 de paturi care sunt insuficiente. Schimbarea de structură a unui spital se poate face, însă, la solicitarea managerului, cu aprobarea Comitetului Director și prin ordinul ministrului Sănătății. Nu am solicitat de la Minister deocamdată nici o modificare de structură.”
Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș figurează pe lista spitalelor cu cele mai multe infecții asociate actului medical, raportate.
200 de astfel de cazuri au fost înregistrate de la începutul anului trecut, spune managerul unității, Claudiu Puiac:
În anul 2016, la secțiile Spitalului Clinic Județean de urgență Tîrgu-Mureș au fost raportate 145 de infecții asociate îngrijirilor medicale. În primul trimestru al anului 2017 am raportat 48 de cazuri. Eu am raportat întotdeauna corect de când sunt manager. Țineți foarte bine minte scandalul Hexi Pharma. Eu raportând corect, am fost primul spital verificat la sânge.”
Bacteria Clostridium difficile cauzează iritarea intestinului și a colonului iar boala se manifestă prin diaree, deshidratare și poate duce la șoc septic.
Toate acestea, pe fondul imunității scăzute a pacientului și în urma administrării de antibiotice.
Cristina Bulbescu