Pachetul de acasă, varianta de alimentație sănătoasă pentru elevi
Publicat de Corina Muntean, 4 septembrie 2019, 19:46 / actualizat: 8 septembrie 2019, 18:52
Începerea anului școlar aduce și multe dileme părinților, care nu mai știu ce să le pună de mâncare la pachet copiilor.
Mulți preferă să le dea o sumă de bani ca aceștia să își cumpere ce alimente doresc, desi acest lucru poate duce la șubrezirea sănătății celor mici.
Președintele Consiliului Elevilor Mureș, Ștefan Manea, a subliniat faptul că legea interzice produsele de tip fast food în școli, dar elevii găsesc modalități de a consuma alimente dăunătoare și în afara școlii.
Există o lege care reglementează produsele care pot fi vândute în perimetrul școlii și sunt excluse foarte multe alimente pe care adolescenții le consumă, cum ar fi sucuri cu cofeină sau diferite gustări. Elevii își aduc de obicei de acasă mâncarea și nu prea folosesc chioșcul școlii. Există școli în care, în timpul pauzelor, elevii ies din perimetrul școlii și își cumpără de la un magazin din apropiere sau de la un restaurant de tip fast food.
Directorul Colegiului Național ”Alexandru Papiu Ilarian” din Tg.Mureș, Cristina Someșan, spune că în general elevii își aduc pachet de acasă, dar au la dispoziție și chioșcul din incinta școlii unde se comercializează produsele admise de lege.
Am constatat, în ultimii ani, dar în creștere de la an la an, atenția lor pentru ceea ce mănâncă la școală și osteneala de a-și pregăti de acasă alimentele care consideră ei că le cad bine, îi revigorează, sunt sănătoase. Copiii noștri nu mănâncă la întâmplare.
Și profesorii își aduc pachețel de acasă, însă ei preferă salatele sau mâncarea gătită chiar de ei, mai spune Cristina Someșan:
Foarte mulți dintre ei vin cu un sandviș, cu o apă, cu salate pregătite în caserolă și au același regim ca și elevii. Dacă ziua este mai lungă, știu cu ce să vină de acasă sau se duc la chioșcul școlii, servesc o cafea, și își cumpără exact ce își cumpără copiii.
Și psihologii școlari recomandă o alimentație sănătoasă pentru un corp și psihic sănătos.
Adriana Cerghedi atrage atenția asupra importanței meselor regulate, bogate în nutrienți.
Îndemn la nutriție corespunzătore și respectarea meselor, cu atât mai mult cu cât este important în dezvoltarea copilului să aibă mese echilibrate, mese cu aport caloric redus și cu aport ridicat în nutrienți, mișcare foarte multă pentru că, în general, copiii și elevii din ziua de astăzi practică mai puțin sport și mai mult sport în fața calculatorului și pe jocurile electronice.
Anul trecut, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureş a aplicat mai multe sancțiuni agenților economici care aveau chioșcuri în incinta școlilor, pentru lipsă informații privind ingredientele alergene, sandvișuri și plăcinte ambalate fără inscripționare pe etichete și condiții necorespunzătoare de vânzare și manipulare.
Raluca Creţ