OUG care reglementează preţurile la energie şi gaze va intra în dezbaterea Parlamentului
Publicat de MIRELA ROTAR, 21 martie 2022, 09:46
Ordonanţa de Urgenţă care reglementează preţurile la energie şi gaze pentru un an, începând de la 1 aprilie, va intra în dezbaterea Parlamentului, după ce a fost aprobată săptămâna trecută de guvern.
Măsura se aplică atât consumatorilor casnici, cât şi celor industriali.
Pe agenda legislativului se află şi alte proiecte cu o importantă componentă socială şi economică.
Membrii coaliţiei de guvernare au ajuns la un consens asupra OUG cu noile reglementări privind preţurile la energie electrică şi gaze şi spun că măsurile adoptate de Executiv asigură predictibilitatea costurile la acest domeniu, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie. USR consideră, însă, că ordonanţa blochează investiţiile pentru cele două sectoare, iar reprezentanţii AUR spun că, prin măsurile aprobate, Guvernul garantează profituri foarte mari firmelor din energie, subvenţionându-le de la stat.
Pe agenda Parlamentului se află şi alte măsuri socio-economice, între care reducerea contribuţiilor sociale cu 5%. Iniţiativa aparţine liberalilor şi a fost depusă ca amendament asupra unor proiecte de lege aflate pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputaţilor.
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, susţine că această propunere are un impact mai mic asupra bugetului, decât cel al compensării facturilor din sectorul energetic:
(…) luăm banii şi pentru compensarea facturilor pentru energie, doar că aici vorbim de un beneficiu pentru toţi românii, bani care vor fi investiţi în economie şi ne rămân banii din profiturile companiilor. Asta înseamnă 20 de miliarde care rămân la buget.
PSD nu consideră propunerea oportună. Preşedintele partidului, Marcel Ciolacu:
Am cerut ministrului de finanţe să ne dea impactul bugetar. Din punctul meu de vedere, ţinând cont de intervenţia pe energie, nu cred că e sustenabil. Cei care l-au propus poate au o formulă miraculoasă.
La Camera Deputaţilor se aşteaptă şi votul decisiv asupra proiectului de lege care permite scoaterea din domeniul ariilor protejate, a zonelor în care se construiesc hidrocentrale.