Ouăle roșii de Paști semnifică sacrificiul morții și învierii lui Cristos

Publicat de radiomures, 7 aprilie 2018, 13:23
Ouăle roșii simbolizează tema sacrificiului, sângele vărsat de Fiul lui Dumnezeu pentru mântuirea omenirii și miracolul Învierii Sale, devenind elementul definitoriu al sărbătorii pascale.
Vopsitul și încondeiatul ouălor se întâlnește însă și în mitologie, spune etnograful târgumureșean, Vasile Mureșan:
Nu întâmplător se găseau acolo ouăle sub Cruce. Ele au fost puse acolo pentru că în vechile culturi însemnau nașterea și învierea. Din acel motiv au fost puse ouăle sub Cruce, în speranța Învierii. Că erau ouă înroșite, după cum se spune, cu sângele lui Isus. Roșu înseamnă sacrificiu. Nimic nu este întâmplător și când ne gândim că cei care încondeiază ouă împart mai întâi oul latitudinal și apoi longitudinal exact ca și vechii egipteni, ca vechii indieni, ca vechii chinezi, împart lumea în două pentru oul acela e la sămânța lumii, Nașterea și Învierii lumii.”
Paștele este așteptat inclusiv de copilașii de grădiniță care sunt nerăbdători să vopsească și să ciocnească ouăle roșii:
La sate, cojile ouălor de Paști nu se aruncă ci sunt împrăștiate pe câmp ori se dau la animale deoarece, încă din vechime, se știe că acestea aduc fertilitate.
Desigur, tradițional, ouăle se vopsesc cu elemente naturale, precum foile de ceapă.
Cristina Bulbescu