Organizație interprofesională pentru lapte, decisă la Tg. Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 martie 2018, 17:35
Reprezentanții fermierilor din toată țara au început demersuri astăzi, la Tîrgu-Mureș, în cadrul întâlnirii anuale a crescătorilor de bovine din România, pentru a se organiza, împreună procesatorii de lapte din România, într-o asociație interprofesională.
Această organizație ar putea lua ființă până în toamna acestui an, spune președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din județul Mureș, Iacob Boca:
Trebuie să facem neapărat o organizație, OIPA, în care să fim parteneri producătorii și procesatorii de lapte. Sunt de acord și procesatorii. Sunt niște pași de făcut, eu și cu președintele ne ocupăm de treaba asta, legislația e dată și o să ne organizăm cu ajutorul lui Dumnezeu și cu un pic de ambiție. Făcând organizația asta interprofesională vom putea discuta un pic altfel. Noi, producătorii, o să le vindem laptele fabricilor românești. Ce-i în plus și nu-l iau ei, poate îl dăm și la alții. Îi susținem pe ei tot timpul anului, ei își pot face un plan de afaceri real dar când lor le merge foarte bine trebuie să ne meargă și nouă măcar bine.”
Înființarea unei astfel de organizații este mai mult decât necesară, mai ales din cauza politicii multinaționalelor, spune Iacob Boca:
Toate fabricile ne amenință că iau laptele de afară cu 1 leu, cu 1 leu 20. Când zic asta, înseamnă că au siguranță și nu mai discută cu noi prea tare. Multinaționala vine toamna, mărește prețul cu 30-50 de bani în plus, numai să obțină lapte că au nevoie când nu este lapte în Europa, și acum primăvara vin cu notificarea că scad prețul la lapte. Cine poate să-i combată? Nu le poate face nimeni nimic. Și acum ne lasă pe drumuri și mergem la procesatorii români. Ei ne spun: ”n-ai venit azi-toamnă la noi, noi îți dăm acum atât” și nu poți să-i condamni că atunci când au avut nevoie de lapte nu le-am dat și acum ne înghesuim la ei.”
Cei mai vulnerabili din cauza prețurilor impuse de fabricile străine sunt micii producători. Din cauza costurilor mari și a lipsei de predictibilitate a prețului la lapte, mulți dintre fermierii români se află la limita subzistenței.
Revine președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din județul Mureș, Iacob Boca:
Fiind ușor de manipulat fermierii dacă sunt singuri și neorganizați, atunci vor păți. Noi încercăm să-i organizăm și să ne implicăm pe toate zonele județului și a județelor, ca Federație, să-i adunăm și să facă centre de colectare mai mari. Pe zona montană, acum se lucrează la asta pentru că acolo e dezastru. Săracii, trebuie să aducă laptele din vârful muntelui măcar până la un drum de acces. Iar oamenii aceia care au o fermă de 10-15-30 de vaci lucrează în familie, lucrează 10-50 de hectare de pământ, își mai poartă copiii la școală, ei trebuie să-și câștige existența de pe o zi pe alta. Dar sunt fluctuațiile astea mari, azi e laptele 1,20, mâine e 70 de bani. Nu le dă nici o siguranță. Un plan de afaceri se face pe măcar 5 ani, eu așa știu.”
Astfel de organizații interprofesionale mai funcționează sub egida Ministerului Agriculturii, în mai multe domenii, precum producerea și procesarea cărnii de porc, pentru carnea de pasăre și ouă, pentru cereale, în domeniul viticol și al conservelor.
Cristina Bulbescu