Organizația pacienților cronici solicită reînființarea Comitetului Național de Vaccinare
Publicat de Corina Muntean, 21 iulie 2021, 13:12
Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a anunțat că se află în discuții avansate cu Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate privind introducerea unor scheme de vaccinare pentru bolnavii cronici.
De asemenea, ei solicită reactivarea Comisiei de Vaccinare din cadrul Ministerului Sănătății, care acum există doar pe hârtie.
Autoritățile mai trebuie să ia în calcul extinderea și la nivelul CJAS-urilor a programelor de vaccinare astfel încât să fie gratuite, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș președintele COPAC, Radu Gănescu:
Probabil că este unul din puținele lucruri pozitive după această pandemiei că am început să ne gândim la prevenție și la vaccinare. De aici găsim și această deschidere pe care am avut-o în discuțiile noastre cu autoritățile, și mă refer la reprezentanți ai CNAS și ai Ministerului Sănătății, prin care ne gândim la viitoare programe de prevenție, de vaccinare pentru anumite categorii, pacienți cronici, categorii de persoane mai în vârstă…Cred că un prim pas, și cam aici suntem la discuții, este crearea acelui Comitet Național de Vaccinare ce va fi format din diferite categorii de specialiști care să poată să dea recomandările pe baza datelor, a studiilor…
Datele Institutului Național de Statistică arată că în România există o tendință de îmbătrânire a populației, în prezent fiind peste 3,8 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani, cu 600.000 mai mulți față de categoria de vârstă 0-14 ani.
Datele de specialitate arată că o persoană poate fi protejată prin imunizare împotriva a 17 boli infecțioase cu mai puțin de 4.000 de euro dacă va fi vaccinată pe tot parcursul vieții.
Un studiu realizat în Olanda arată că 1 euro investit în vaccinarea persoanelor peste 50 de ani aduce o economie de 4 euro la viitoarele tratamente medicale.
Cristina Bulbescu