Organizarea alegerilor în școli va perturba procesul de învățământ în județul Mureș, cred primarii
Publicat de MIRELA ROTAR, 10 august 2020, 17:10 / actualizat: 28 august 2020, 16:20
Ultima informare din partea Ministerului Educației arată că școala va începe în 14 septembrie, dar încă nu este clar în ce condiții se vor desfășura cursurile.
Primăriile s-au pregătit ca în fiecare an, iar în plus au adăugat pe lista de cheltuieli dezinfectanții și materialele necesare pentru amenajarea traseelor pe care să circule elevii.
Primarul Municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean:
Am reușit să dotăm școlile cu materialele necesare, și din punct de vedere al dezinfecției, astfel încât, la începerea școlii, toate unitățile de învățământ să își aștepte elevii în siguranță. Creșa care deservește Municipiul Sighișoara a fost renovată, s-au făcut lucrări de modernizare, de dezinfecție.
Deocamdată în școli este confuzie, pentru că nu se știe cât din activitatea didactică se va desfășura în săli și cât online.
Directorii au termen până în 14 august să comunice situația claselor, precum și situația profesorilor și a elevilor în perspectiva școlii online.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie-Matei:
Directorii vor alege soluția optimă legată de prezența fizică integrală la școală zilnică a preșcolarilor, a elevilor din învățământul primar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, concomitent cu prezența parțială prin rotație. Vor alege soluția optimă pentru fiecare elev din unitatea de învățământ. Pe mediul rural nu ar exista probleme, așteptăm să vedem în unitățile mari din mediul urban, dar sunt convinsă că vor găsi soluțiile cele mai bune.
În acest an mai apare o necunoscută: alegerile locale se suprapun cu anul școlar, ceea ce face imposibilă realizarea unei dezinfecții corespunzătoare a unităților, după închiderea secțiilor de votare.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureș, Cosmin Blaga:
Din punct de vedere al dezinfectării sălilor de clasă, primăria și-a făcut treaba, în sensul că toate sălile de clasă au fost dezinfectate, holurile, au fost montate dozatoare cu dezinfectant. Există această situație cu alegerile din data de 27 septembrie și, pentru că s-a stabilit ca unitățile de învățământ să fie folosite ca secții de votare, va fi o problemă. Nu doar din punct de vedere al dezinfecției, ci pentru că, timp de 12 zile, în 85 de unități de învățământ s-ar perinda în jur la 150.000 de oameni. Mă refer aici la aproximativ 25.000 de elevi, 3.000 de cadre didactice, plus aproximativ 130.000 de persoane cu drept de vot.
Primarul Sighișoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, este de părere că singura soluție ar fi suspendarea cursurilor până după alegeri, pentru a le da primăriilor timp suficient pentru dezinfecție:
Cu siguranță vor trebui suspendate cursurile pentru ziua de luni pentru că procesul electoral durează destul de mult, dacă vor fi și mai mulți candidați, poate dura până la 2-3 noaptea și, într-un timp atât de scurt, nu vor putea fi dezinfectate toate școlile, depinde și de numărul de secții de vot aflate în școli. Dar, în principiu, ar trebui suspendate cursurile pentru ziua de luni, în așa fel încât dezinfecția să fie făcută temeinic.
În funcție de numărul de cazuri la mia de locuitori, autoritățile pregătesc trei scenarii pentru funcționarea școlilor, care pleacă de la prezență 100%, apoi prezența se poate reduce, iar în cel mai grav scenariu, toată activitatea se va derula în mediul online.
Raluca Creț