Ordonanţa privind corecţiile salariile în educaţie ar presupune un efort financiar de 800 de milioane de lei
Publicat de radiomures, 24 mai 2016, 19:11
Aplicarea ordonanţei privind corecţiile salariile în educaţie de la 1 ianuarie 2017 ar presupune un efort financiar de 800 de milioane de lei, a declarat, ministrul muncii, Dragoş Pâslaru.
Ministrul a explicat că nu este vorba de majorări salariale, ci despre eliminarea unor discrepanţe prin ajustarea salariilor în sus.
Dragoş Pîslaru:
Readuc aminte că discutăm despre o ordonanţă care se /…/ corecţii şi de aranjare a unei grile într-un mod echitabil şi nu neapărat de creştere salarială, ceea ce a fost vehiculat ca procent acel 10% care de fapt e 9,4% este un procent în medie de creşere a masei salariale, dar esenţa ordonanţei şi a grilei pentru familia de educaţie sunt corecţii şi reaşezări în grila salarială.”
Reprezentanţii sindicatelor din educaţie sunt, în continuare, nemulţumiţi de propunerile executivului.
Astăzi a avut loc, la Palatul Victoria, o nouă rundă de negocieri cu vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul muncii, Dragoş Pâslaru, şi cel al educaţiei, Adrian Curaj.
Preşedintele Federaţiei Sindicale din Educaţie, Marius Nistor:
Toate aceste corecţii să se opereze mult mai repede, nu trebuie să aşteptăm să vină anul 2017. Deci identificarea sumelor de bani necesare. Iar în privinţa unor creşteri salariale care într-adevăr să transforme sistemul de învăţământ într-un sistem care să fie motivant trebuie discutată legea unitară de salarizare cu perspective foarte clare din unct de vedere al creşterii salariilor şi în domeniul educaţional. Deci sunt lucruri diferite: ordonanţa rezolvă disfuncţiile, legea unitară de salarizare rezolvă creşterile salariale.”
Marius Nistor a anunţat că, dacă la următoarea întâlnire de joi cu reprezentanţii guvernului nu se va ajunge la o soluţie, pe data de 1 iunie va avea loc, în Bucureşti, un marş de protest.