Ordin al ministrului educaţiei, cu privire la organizarea susținerii cursurilor în perioada în care școlile rămân închise
Publicat de Corina Muntean, 22 aprilie 2020, 20:29 / actualizat: 23 aprilie 2020, 7:44
Un plan de revenire a elevilor la școală după 15 mai, când expiră perioada actualei stări de urgență a fost discutat în această după-amiază la Palatul Cotroceni de Președintele Klaus Iohannis și ministrul Educației.
Deocamdată elevii au reluat cursurile astăzi, tot în format online, dar cu unele schimbări de organizare la nivelul autorităților, cuprinse într-un ordin al ministrului Educației.
Spre deosebire de perioada anterioară vacanței, când se menționa doar consolidarea cunoștințelor și păstrarea contactului cu școala, acum este vorba și de predare, de evaluare și chiar de notare. În plus, prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ, iar inspectoratele școlare, în colaborare cu unitățile de învățământ și cu autoritățile locale, trebuie să identifice soluții pentru asigurarea echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ.
Ordinul de ministru emis astăzi cu privire la organizarea susținerii cursurilor în perioada în care școlile rămân închise prevede și că toate datele privind desfășurarea procesului de predare, învățare, evaluare online vor fi raportate periodic. Ministerul pune la dispoziția cadrelor didactice, a elevilor și părinților o colecție de resurse necesare continuării învățării în mediul online, centralizate pe portalul www.educred.ro.
Reprezentanții elevilor critică ordinul ministrului Educației, acuzând că se introduce obligația de participare la cursurile online fără ca autoritățile să asigure cadrul legal pentru achiziționarea infrastructurii necesare.
Consiliul Național al Elevilor precizează că în România sute de mii de copii trăiesc la limita sărăciei și nu au acces la facilitățile necesare. Consiliul a făcut, de altfel, încă de la instituirea stării de urgență o serie de propuneri legate de activitatea școlară online, inclusiv în privința duratei cursurilor și a termenelor de predare a temelor.