Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Cameră Radio, în Piaţa Festivalului Enescu
Publicat de radiomures, 30 august 2017, 09:25
Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Cameră Radio îşi dau întâlnire cu publicul la două concerte în aer liber, în atmosfera inconfundabilă a Piaţei Festivalului George Enescu, pe 3 şi 5 septembrie. Accesul publicului la concertele programate în Piaţa Festivalului pe durata desfăşurării Festivalului Enescu este liber, în limita locurilor disponibile.
Primul ansamblu al Radiodifuzunii care va urca pe scena neconvenţională a Pieţei Festivalului este Orchestra Naţională Radio, duminică, 3 septembrie, de la ora 20:00, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, cu participarea violonistului de origine cehă Roman Patočka. Un mix muzical din repertoriul internaţional va face deliciul publicului: programul serii va debuta cu Rapsodia Română nr. 2 de George Enescu, pentru a continua cu Uvertura cubană de G. Gershwin, cu Rondo capriccioso de C. Saint-Saëns, piesa Humoresque de A. Dvořák, lucrarea Zigeunerweisen de P. Sarasate, Meditation from Thais de J. Massenet, lucrarea Czardas de V. Monti, şi se va încheia cu piesa Spartacus, semnată de compozitorul de origine armeană A. Haciaturian. Orchestra Naţională Radio va reveni pe agenda Festivalului Enescu miercuri, 13 septembrie, la Sala Palatului, când va concerta alături de Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Lawrence Foster, într-un eveniment în premieră la festival, interpretarea versiunii concertante a operei Mathis der Maler de Hindemith.
Marţi, 5 septembrie, va fi rândul Orchestrei de Cameră Radio să încânte publicul pe scena Pieţei Festivalului, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea. Protagonista serii este pianista Mădălina Paşol, absolventă a Universităţii de Arte din Berlin, în prezent cadru didactic la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Mădălina Paşol este fondatoare şi director artistic al Salonului de Artă şi Muzică Clasică din Berlin, un eveniment apreciat pe scena muzicală din capitala Germaniei. Pe afişul serii se vor afla Suita Abdelazer de H. Purcell, Concertul nr. 13 în Do major pentru pian şi orchestră de Mozart şi Serenada în Do major pentru orchestră de coarde Op. 48 de Ceaikovski.
Prezenţa Orchestrelor şi Corurilor Radio la Festivalul Enescu 2017, alături de cele mai apreciate orchestre în plan internaţional şi de cei mai mari artişti ai scenei muzicale, va fi completată de Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, care va evolua în concertul de deschidere al festivalului, pe 2 septembrie, la Sala Palatului, în compania celebrei London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, în versiunea concertantă a operei Oedipe de George Enescu. Corul Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Ţuţu, va susţine două concerte în cadrul Festivalului: luni, 4 septembrie, alături de Russian National Orchestra, condusă de Mikhail Pletnev, şi miercuri, 13 septembrie, alături de Orchestra Naţională Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.