‘Oraşul întărit. Târgu-Mureş la începutul epocii moderne’, o nouă expoziție permanentă la Muzeul Județean Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 13 martie 2023, 08:02
Noua expoziție permanentă a Muzeului Județean Mureș se întinde pe o suprafață de 120 m2 și prezintă prin module tematice diferite aspecte ale vieții locuitorilor din oraș la începutul epocii moderne, instituțiile de autoguvernare în devenire, breslele care au impulsionat viața economică, societatea, cultura materială și obiceiurile gastronomice.
Vernisajul va avea loc miercuri, 22 martie 2023, începând cu ora 18:00, la sediul Secției de Istorie din Cetate.
“Odată cu acordarea titlului de oraș liber regesc, fostul oppidum putea deveni un oraș adevărat – civitas – cu toate avantajele acestuia. Noul cadru și perspectivele pe care le oferea privilegiul, îmbinate cu natura de tranziție a perioadei moderne timpurii, a conferit orașului un caracter specific, nemaiîntâlnit anterior sau ulterior. Este ilustrativ în acest sens faptul că în această perioadă se practica încă dreptul cutumiar de origine medievală, dar a apărut şi primul cod scris al orașului; în centrul orașului dăinuia fosta mănăstire franciscană, dar în biserica sa se predica Reforma în limba maternă; a început construcția cetăţii, locuitorii acesteia au primit drept de cetățenie, iar privilegiile familiilor nobile din afara zidurilor au fost menținute. Se scriau memorii și primele cronici ale orașului, meşterii își trimiteau fiii la Cluj pentru a învăța meserie, în timp ce oamenii erau încă adesea legați la stâlp sau arși pe rug în piața principală.”, subliniază curatorii expoziției, GYŐRFI Zalá și SÁRÁNDI Tamás.
Expoziția va putea fi vizitată la parterul clădirii muzeului din Cetate de marți până vineri, între orele 09:00 și 17:00, sâmbăta și duminica, între orele 10:00 și 14:00. Lunea este închis. Prețul biletului de intrare: adulți – 15 lei; pensionari – 7 lei; elevi și studenți – 3 lei.
La organizarea expoziției au contribuit: Arhivele Naționale ale României – Serviciul Județean Mureș, Biblioteca Județeană Mureș, Biblioteca Națională „Széchényi” din Budapesta, Biblioteca “Teleki–Bolyai”, Eparhia Reformată din Ardeal, Arhiva din Târgu-Mureș, Institutul și Muzeul de Istorie Militară, Arhiva de Istorie Militară din Budapesta, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Protopopiatul Reformat Mureș–Cîmpia Transilvaniei, Teatrul “Tomcsa Sándor” din Odorheiu-Secuiesc, Teatrul Național Târgu-Mureș,
Autor: Diana Gherendi