Orășenii sunt invitați la Grindeni, în Mureș, la al treilea punct gastronomic local
Publicat de Stan Lucian, 22 august 2024, 15:00
Alături de Viișoara și Ibănești Pădure, în satul Grindeni din comuna Chețani a fost inaugurat, de curând, cel de-al treilea punct gastronomic local din județul Mureș.
Autorii acestei investiții sunt Enikő și Sorin Chiorean care au fost inspirați de agroturismul italian, după ce au trăit acolo mai bine de 15 ani. Aceștia servesc clienților numeroase feluri de mâncare, deserturi și băuturi tradiționale naturale pe care le prepară strict din gospodăria lor.
Deocamdată punctul gastronomic este deschis doar în week-enduri, dar se dorește ca el să fie mai mult decât un simplu restaurant, aflăm de la inițiatorul proiectului, Sorin Chiorean:
Mai exact, e un restaurant cu mâncăruri tradiționale. Dacă îi spui punct gastronomic, în România încă nu înțeleg mulți. Nu vrem neapărat ca să vină la noi lumea să se așeze la masă să mănânce, să bea un pahar de suc cu sirop făcut de noi și să plece acasă. Ideea e să-i aducem la noi și să vadă cum se prepară pe loc… De câțiva ani noi și procesăm și avem 42 de sortimente la borcan, toate făcute pe rețete tradiționale, de la murături, siropuri, dulcețuri, zacuscă și așa mai departe. Mai avem o patiserie acasă și vindem și on line.”
Punctul gastronomic din Grindeni este al șaselea deschis în cadrul Grupului de Acțiune Local (GAL) Poarta Apusenilor, din partea de Nord-Vest a României.
Organizația, care mai cuprinde și comuna Miheșu de Câmpie din județul Mureș, își propune ca fiecare comună să aibă cel puțin două astfel de puncte gastronomice, aflăm de la președintele asociației, Alexandru Făgădar:
Am sprijinit și sprijinim în continuare cu finanțări prin GAL Poarta Apusenilor punctele gastronomice din cele 11 comune care fac parte din GAL, inclusiv comuna Chețani. Deocamdată, noi avem 6 puncte gastronomice și intenționăm ca în fiecare comună să deschidem câte două puncte gastronomice. Am făcut curs de gastronomie în fiecare comună și sunt care au finalizat și le merge foarte bine. Și la Grindeni sunt convins că o să meargă că sunt oameni care pun suflet în preparatele tradiționale…”
La nivel național sunt, această dată, circa 200 de puncte gastronomice locale, legislația specifică fiind de curând adoptată de Camera Deputaților.
Scopul acestora este de a încuraja producătorii locali și de a pune în valoare potențialul turistic al țării.
Meniul punctelor gastronomice este diferit de al restaurantelor deoarece există un singur meniu zilnic, specific zonei în care își desfășoară activitatea, cuprinzând o gamă sortimentală restrânsă , cu cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și, eventual, două feluri de desert iar mâncarea trebuie preparată și oferită pentru consum în decursul aceleiași zile.
De asemenea, alimentele trebuie să fie preparate numai de proprietar sau de membrii familiei acestuia iar materiile prime sunt autohtone, specifice zonei.
Autor: Cristina Bulbescu