Orașele sunt ca oamenii: cu sau fără valoare

Publicat de Corina Muntean, 28 iunie 2022, 10:43
Iar aceasta se apreciază în timp, în funcție de factorii geopolitici, socio-culturali și economici. Din acest punct de vedere, Viena urcă din nou pe prima poziţie în topul celor mai agreabile oraşe din lume.
Capitala Austriei, Viena este pe prima poziţie în topul celor mai agreabile oraşe din lume, la fel ca în 2018 şi 2019, conform unui clasament publicat de Economist Intelligence Unit, unitatea de cercetare şi analiză afiliată săptămânalului englez The Economist. Capitala austriacă ajunge pentru a treia oară în fruntea acestui indice, iar reuşita vine după ce oraşul Auckland din Noua Zeelandă a pierdut 33 de locuri din cauza extinderii măsurilor de carantină. Experţii au răsplătit stabilitatea Vienei, oferta sa educaţională şi medicală, precum şi calitatea infrastructurii cu punctajul maxim, de 100 din 100. Factorii culturali şi de mediu din acest oraş sunt aproape ideali. Pentru ca un oraş să fie inclus în acest clasament, el trebuie să fie considerat o ‘destinaţie de afaceri’, adică să fie un centru economic şi financiar sau ca acest aspect să fie solicitat de clienţi. Europa domină în mare măsură primele zece poziţii ale clasamentului, cu şase oraşe, printre care se numără Copenhaga şi Zurich, ce completează în ordine podiumul în urma Vienei, dar şi cu Geneva, pe poziţia a şasea.
Canada este bine reprezentată, cu trei oraşe: Calgary (al patrulea loc), Vancouver (al cincilea loc) şi Toronto (locul opt). Poziţia a şaptea este ocupată de Frankfurt, pe a noua se află Amsterdam, iar Osaka şi Melbourne încheie Top 10.
De asemenea, Parisul figurează pe locul 19, cu 23 de locuri mai sus comparativ cu anul 2021. Capitala Belgiei, Bruxelles, este pe locul 24, imediat după Montreal (23). Londra se află pe locul 33, în timp ce Barcelona, reputată pentru atmosfera foarte animată, ocupă a 35-a poziţie, cu opt locuri în faţa capitalei Spaniei, Madrid (locul 43). Milano ocupă locul 49 în acest clasament, New York locul 51, iar Beijing se află pe locul 71. Din cauza războiului de la Est, Kievul, confruntat cu asaltul rusesc, nu figurează, iar Moscova se prăbuşeşte cincisprezece locuri până pe 80.
Nu este prezentă în clasament nici capitala României, București.
‘Oraşele din Europa de Est au scăzut în clasament din cauza creşterii riscurilor geopolitice’ şi a ‘crizei costului vieţii, incluzând creşterea preţurilor la energie şi la alimente‘, a explicat conducătoarea raportului de la EIU, Upasana Dutt.
Aflat la popul opus, Damascul rămâne cel mai puţin primitor oraş din lume. Noi indicatori, cum ar fi restricţiile sanitare, au fost introduşi în 2021, pentru evaluarea efectelor pandemiei. Calitatea medie a vieţii a revenit astfel în 2022, dar se menţine sub nivelul pre-COVID-19.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.