Oradea și Cluj-Napoca, în plină ascensiune
Publicat de Corina Muntean, 30 ianuarie 2024, 11:23 / actualizat: 30 ianuarie 2024, 14:32
Toată lumea e de acord acum: Cluj-Napoca e capitala Transilvaniei. Însă la ritmul la care se dezvoltă și absoarbe fonduri europene în mari proiecte de infrastructură, un alt oraș transilvan i-ar putea lua locul în următoarea decadă. Anul trecut, Oradea a atras cele mai mari investiţii ale municipiului de după Revoluţie.
2023 a fost anul cu cele mai mari investiţii pe care Oradea le-a avut, din perioada de după Revoluţie până în prezent. Un total de 918 milioane de lei, adică aproximativ 184 de milioane de euro, cu 59 de milioane de euro mai mult decât în vârful din 2015, a intrat în bugetul de investiții al municipiului, a anunțat recent primarul, Florin Birta.
Este adevărat, Oradea beneficiază de un suport neașteptat, în persoana ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, care încă din 2008 a creat un departament special al Primăriei Oradea, Direcția de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională – DMPFI, cu scopul atragerii de fonduri europene pentru proiectele oraşului.
Iar rezultatele concrete nu au întârziat să apară: în 2015, când a fost un alt final în ciclul de finanţare europeană, Oradea a avut investiţii de 629 de milioane de lei, sau aproape 125 milioane de euro. În 2023 a nivelul investițiilor a urcat la 184 de milioane de euro, din care 100 de milioane, adică 55%, sunt fonduri nerambursabile, de la UE sau cofinanţarea aferentă de la bugetul de stat, a anunțat edilul șef. Diferenţa a fost asigurată din bugetul local sau din credite bancare accesate pentru realizarea acestor investiţii.
Dar, la fel de adevărat este că și municipiul Cluj Napoca a beneficiat la rândul său de numeroase facilități și fonduri guvernamentale dedicate, în perioada în care actualul primar, Emil Boc, a fost în funcția de prim ministru al țării.
Mai mult, administrația Clujului se bazează pe un parteneriat solid cu Universitatea Babeș-Bolyai, un protocol de claborare care datează din 2013, prin care cele două părți se angajează să contribuie la dezvoltarea orașului prin atragerea de noi investitori și corelarea nevoilor pieței de muncă locale cu ofertele sistemului de învațământ superior, precum și investiția în capital uman.
Mai nou, Universitatea pune la dispoziție, în calitate de consultant academic, o platformă de specializare inteligentă menită să devină ”un pol de competitivitate paneuropean”.
Așadar întrecerea atragerii de fonduri și dezvoltării celor 2 mari orașe este în toi, în ecuație intrând încă un pol economic din Vestul țării, Timișoara, capitala Banatului.
Revenind la Oradea, în următoarea perioadă, cea mai mare investiţie ce va fi realizată aici va fi noul Spital de boli infecţioase, în valoare de 135 de milioane de euro, contractul fiind deja semnat. 116 proiecte cu o valoare totală de peste un miliard de euro se află în diverse stadii de implementare, au mai anunțat reprezentanții Primăriei Oradea.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.