Opt foști parlamentari mureșeni au dat statul în judecată pentru a-și recupera pensiile speciale
Publicat de MIRELA ROTAR, 20 aprilie 2021, 11:39
Ei se opun modificării Legii privind Statutul deputaților și senatorilor, act normativ adoptat de Parlament în luna februarie, care prevede desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Foștii parlamentari au acționat în instanță Camera Deputaților și Secretarul General al Camerei Deputaților, respectiv Senatul și Secretarul General al Senatului iar dosarul a fost înregistrat în 15 aprilie la Tribunalul Mureș – Secția Civilă.
Fostul deputat UDMR, Kelemen Attila, care a fost timp de 20 de ani în Parlament, deplânge inexistența unei legislații specifice în România pe acest subiect, așa cum există în alte state sau în Parlamentul European:
Cred că un drept câștigat trebuie respectat și de aceea am recurs și eu la această modalitate care, mă rog, unii zic că n-o să avem succes, alții că toți ăștia care am înaintat aceste procese, o să câștigăm. Un deputat care a fost în mai multe legislaturi, nu cred că trebuie să aibă o pensie mică, din eventualii ani în care a lucrat înainte de a ajunge în Parlament. Eu cel puțin am respectat, noi nu aveam dreptul să avem afaceri, să înființăm firme.
Senatorul PNL Cristian Chirteș crede că această inițiativă a foștilor colegi e legală, însă nu și morală, și susține că la această oră România nu își permite să acorde aceste drepturi speciale.
În plus, spune Chirteș, de la început PNL nu a fost de accord cu aceste pensii speciale. Parlamentarul de Mureș crede că e necesară transformarea, printr-o nouă lege, a indemizațiilor în salarii, din care să fie trasă apoi contribuția către casa de pensii:
PNL de la început nu a fost de acord cu acordarea acestor drepturi speciale pentru parlamentari, fiindcă ea este o activitate a politicienilor strict voluntară. Pot începe discuții în ceea ce privește transformarea acestei indemnizații, pe principiul contributivității. Adică și parlamentarul și primarul și președintele Consiliului Județean să fie plătiți cu un salariu, cum se întâmplă și în alte state din UE. La noi încă nu este lege, se discută la Ministerul Muncii, există un grup de lucru la Camera Deputaților care analizează posibilitatea transformării acestor indemnizații de conducere în salarii.
Potrivit portalului instanțelor din România, www.portal.just.ro, decizia a fost luată de foștii parlamentari, actualmente pensionari, Vasile Dobrescu (PUNR), Alexandru Petru Frătean (PSD), Kelemen Atilla (UDMR), Kerekes Karoly (UDMR), Adrian Moisoiu (PRM), Ioan Nicolăescu (PSD), Doru Mihai Oprișcan (PNL/ALDE) și Liviu Timar (PSD)
Acordarea pensiilor speciale parlamentarilor s-a făcut în perioada 2015-2021, suma fiind cuprinsă între aproximativ 3.400 de lei/lună pentru fiecare mandat întreg, de minim 4 ani, și 12.000 de lei/lună, în limita a trei mandate.
Sunt peste 400 de foști parlamentari români aflați în această situație.
Valeriu Russu