Oprirea unilaterală de către Gazprom a livrărilor de gaze către unele state UE este nejustificată, susțin oficialii europeni

Publicat de MIRELA ROTAR, 28 aprilie 2022, 07:26 / actualizat: 28 aprilie 2022, 9:42
Oprirea unilaterală de către Gazprom a livrărilor de gaze către unele state UE este nejustificată şi reprezintă o provocare din partea Kremlinului, a afirmat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La finalul reuniunii grupului de coordonare in domeniul gazelor, Von der Leyen a mai spus că executivul comunitar îşi va intensifica colaborarea cu aşa-numitele grupuri regionale de state membre, care îşi pot demonstra reciproc solidaritatea şi, astfel, vor reduce impactul unor noi posibile întreruperi ale aprovizionarii cu gaze din Rusia.
Ursula von der Leyen a declarat că decizia Kremlinului de a opri livrarea de gaze către unele state membre dovedeşte că Uniunea Europeană are nevoie de parteneri de încredere pentru energie şi că Rusia nu este un astfel de furnizor de încredere. Preşedinta Comisiei Europene a precizat şi că cererea Rusiei ca statele cărora le furnizează gaze să plătească în ruble reprezintă o încălcare a contractelor semnate.
Utilizarea de către Kremlin a combustibililor fosili pentru a încerca să ne şantajeze nu ne surprinde deloc. Răspunsul nostru va veni imediat într-un mod unit şi coordonat. În primul rând, ne vom asigura că decizia Gazprom are cel mai mic impact posibil asupra consumatorilor europeni. Kremlinul a eşuat încă o dată în această încercare de dezbinare a cetăţenilor europeni. Era combustibililor fosili din Rusia se va încheia în Europa. Europa avansează în chestiunile legate de energie.
Ursula von der Leyen a explicat că decizia Rusiei de a opri furnizarea de gaze face rău în primul rând Rusiei, pentru că rămâne fără venituri importante şi a adăugat că al şaselea pachet de sancţiuni europene va veni la momentul potrivit. Acest pachet acum în lucru ar putea cuprinde sancţiuni asupra gazelor şi petrolului rusesc. Preşedinta Comisiei a mai spus că în prezent, atât Polonia, cât şi Bulgaria primesc gaze de la vecinii lor din Uniune, ceea ce demonstrează eficacitatea investiţiilor anterioare, de exemplu în conductele de interconectare şi în alte infrastructuri de gaze.