ONU avertizează că poluarea face: „O victimă la fiecare 5 secunde, se prefigurează cea de-a șasea extincţie”

Publicat de Corina Muntean, 9 martie 2019, 15:20 / actualizat: 9 martie 2019, 16:28
Omenirea este pe punctul de a provoca a șasea dispariție în masă a vieţuitoarelor”.
Declarația dramatică făcută de expertul ONU pentru drepturile omului și mediu, David Boyd, a fost lansată la Geneva, în timpul discuțiilor privind consecințele schimbărilor climatice în curs de desfășurare și cele care derivă din criza dramatică prin care trece biodiversitatea.
Alarma poluării, care afectează întreaga planetă, a devenit acum o urgență reală. Imprevizibilitatea schimbărilor climatice, precum și accelerarea nenaturală a ratelor de dispariție, fac parte din elementele indicate de expertul ONU, ca indicatori ai schimbărilor care se petrec deja la nivel mondial. În fiecare oră, în lume, 800 de oameni mor din cauza poluării atmosferice. Unul la fiecare 5 secunde. Cu toate acestea, după cum afirmă Boyd, „omenirea continuă să provoace pagube ireparabile, mai îngrijorătoare decât cele provocate de revoluția industrială”.
Consecințele acestor condiții climatice sunt iremediabile, având în vedere că aproape 90% din populația lumii este expusă la poluarea aerului, ceea ce cauzează 7 milioane de decese premature în fiecare an, din care 600 mii sunt în rândul copiilor. Mai mult decât toate războaiele, bolile și epidemiile împreună. Cifre și previziuni apocaliptice care pot însemna că ființele umane se află la originea celei de-a șasea dispariții în masă din cei 3,8 miliarde de ani de viață ai planetei Pământ”,
a conchis Boyd.