ONG-urile rămân fără sponsorizări de la firme, din ianuarie 2018
Publicat de radiomures, 21 decembrie 2017, 15:45
Trecerea firmelor de la impozitul pe profit la impozitul pe venit ar putea influența dorința firmelor de a mai face sponsorizări, fiindcă nu vor mai beneficia de facilități fiscale.
ONG-urile care derulează proiecte din sponsorizări vor avea de suferit, arată președintele Asociației Inima Copiilor, Alexandru Popa:
Firmele care vor plăti impozit pe venit nu vor mai face sponsorizări. Vorbim de aproximativ 80% din firmele înregistrate în România. Situația asta pentru noi nu este deloc îmbucurătoare, la fel pentru întregul mediu ONG-istic. Deja au scăzut acest sponsorizări cu creșterea pragului de la 1 ianuarie 2017 pentru înregistrarea ca microîntreprinderi la 500.000, deci deja noi am pierdut o mare parte din sponsorii noștri.”
Guvernul a stabilit că firmele cu afaceri între 500.000 și un milion de euro vor trece, începând cu ianuarie 2018, de la impozit pe profit la impozit pe veniturile micro.
Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici si Mijlocii din România, Radu Bălănean, spune că firmele ar putea continua să facă sponsorizări:
În momentul în care am un impozit pe venit, categoric să nu mai am acel pseudo-avantaj de a mi se diminua profitul. Dar în momentul în care eu mi-am plătit impozitul din suma rămasă, eu pot să fac câte sponsorizări vreau pentru că impozitul este deja plătit. Da, nu scade venitul dar este cât se poate de firesc. În aparență este o limitare în sensul că nu există o facilitate fiscală.”
Firmele cu venituri între jumătate de milion și un milion de euro, ce achită în prezent un impozit pe profit de 16%, vor trece, din 2018, la regimul de impozitare al microîntreprinderilor, acolo unde se aplică fie o cotă de impozitare de 1% în cazul în care există cel puțin un salariat, fie o cotă de 3%, pentru cele ce nu au angajați.
Marcela German