ONG-urile mureșene, nemulțumite de noile proceduri de depunere a Declarației 230

Publicat de MIRELA ROTAR, 4 mai 2022, 13:58 / actualizat: 4 mai 2022, 15:21
Din acest an au fost modificate procedurile de depunere a Declarației 230 pentru sponsorizarea entităților non-profit, prin care contribuabilii pot dona până la 3,5% din impozitul pe venit.
Practic, banii plătiți deja pentru impozit pot merge către fundații, asociații sau biserici pentru a fi utilizați în scopuri sociale.
Declarațiile se pot depune doar personal de anul acesta sau de către contabilii autorizați cu semnătură electronică pe site-ul ANAF.
Procedura este menită să-i descurajeze pe salariați să facă acest efort suplimentar, astfel încât doar câțiva s-au încumetat să facă acest lucru până acum, spune președintele Fundației Alpha Transilvană din Târgu Mureș, prof.dr. Alexandru Lupșa:
Ceea ce mi s-a spus este că trebuie depuse declarațiile pe semnătura mea electronică nu pe a persoanei. Persoana poate să semneze formularul pe care noi organizația, de fapt, trebuie să-l încărcăm pe site-ul ANAF-ului cu semnătura electronică a reprezentantului legal al organizației. Asta este desigur o împiedicare fățișă, clară, subtilă a acestor lucruri ca oamenii să nu poată dirija… Cel mai simplu lucru de făcut ar fi ca salariații să-și creeze Spațiul Virtual la ANAF. Oricum, activitatea este foarte afectată pentru că numărul de formulare depuse este foarte mic.
Reprezentanții Finanțelor Mureș spun că procedura va ușura, cel puțin pe viitor, aceste proceduri care sunt menite să-i obișnuiască pe contribuabili să lucreze mai mult online.
Pentru asta este necesară mai întâi înregistrarea pe Spațiul Privat Virtual (SPV) al ANAF.
Am făcut și noi, Radio Tg.Mureș, acest lucru și au fost necesare minute în șir pentru înregistrare și autentificare, dar numai cu ajutorul unui tutorial. Procedura presupune și o programare pentru o întrevedere, tot online, cu un agent ANAF care să certifice autenticitatea înregistrării în Spațiul Virtual. Ulterior doar, contribuabilul va putea depune Declarația 230, cu utilizarea unor parole.
Cei care nu doresc să folosească varianta online mai pot depune declarațiile fizic la registratura administrațiilor fiscale sau prin poștă, însă doar în nume propriu.
Termenul limită de depunere este 25 mai, dată limită și pentru depunerea Declarației unice pe 2022 privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (Formularul 112).
Cristina Bulbescu