ONG-urile mureșene cred că sunt discriminate la finanțare, comparativ cu cele din alte județe
Publicat de radiomures, 25 februarie 2016, 19:59
Hotărârea Consiliului Județean Mureș de astăzi, privind derularea procedurii de acordare de finanţări nerambursabile din bugetul public al judeţului pentru anul 2016, în domeniile cultură, culte, sport şi asistenţă socială, a iscat nemulțumiri în rândul ONG-urilor locale.
Astfel, în ședința de astăzi a instituției, consilierul județean Vasile Boloș a remarcat că două asociații din Cluj și București primesc cele mai mari sume, spre deosebire de ONG-uile locale.
Două din manifestările care le avem în programul nostru au un buget sensibil mai mare decât celelalte, este vorba despre Tiff și Bookfest. Există și un curent de opinie în comunitatea noastră în care se consideră că anumite cheltuieli din această zonă sunt mai mari decât s-ar cuveni. Pe cât posibil, dacă se poate să beneficieze de fonduri și entități din județul Mureș care vor să participe la organizare și, în același timp, dacă se poate să existe o competiție a unor entități locale.”
Directorul executiv al Asociației AMPER, Cătălin Hegheș a remarcat, la rândul său, că nu se organizează concurs de proiecte decât pentru unii, iar alții primesc bani la simpla lor cerere. Cătălin Hegheș cere eliminarea dublei măsuri, pentru ca toate ONG-urile să aibă șanse egale la acesarea de fonduri, nu doar cele agreate de administrațiile locale sau județene.
Proiectul de la punctul 9 de pe ordinea de zi de astăzi instituie de fapt o astfel de dublă măsură, prin faptul că cele 32 de proiecte care au intrat la finanțare, nu au intrat în concursul de proiecte cu celelalte din comunitate. Deci nu e normal ca ONG-urile mureșene active aici, din banii și taxele pe care le plătesc autorităților să-și finanțeze de fapt concurența din afară, fără să aibă aceleași șanse ca și concurența, să acceadă la bani.”
Întrebat de ce pentru unele ONG-uri se organizează concurs și pentru alte nu, președintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a explicat că este vorba de o diferență de regim juridic:
Această chestiune este o eroare întreținută oarecum. Este vorba de diferența de regim legal. Legea reglementează, pe de o parte, colaborările din Consiliul Județean, în domeniile cultural, sport și așa mai departe, iar celelalte sunt proiectele pentru sprijin financiar, pe care le cer anumite entități cum ar fi fundații, asociașii în domeniul cultural, tineret sport și așa mai departe. Deci este o diferență de regim juridic.”
Pentru acest an, CJ Mureș acordă finanțare pentru programe, proiecte şi acţiuni culturale, respectiv pentru culte religioase, în valoare totală de 1.200.000 lei.
Pentru acţiuni sportive de utilitate publică și pentru proiecte de asistență socială administrația mureșeană acordă câte 400.000 lei.
Valeriu Russu
Foto: www.infovestonline.ro