Omenirea a dus pe Marte tehnologia care poate relansa explorarea spațială umană
Publicat de Corina Muntean, 29 martie 2021, 08:42
Omenirea a dus pe Marte tehnologia care poate relansa explorarea spațială umană: un mic prototip al unui aparat va produce în curând, în mod experimental, oxigen, pe planeta soră a Pământului.
După ce a amaretizat în siguranță la începutul lunii februarie, roverul Perseverance al NASA începe treptat explorarea științifică a Planetei Roșii.
Robotul de mărimea unei mașini va deschide calea pentru viitoarele misiuni umane pe alte planete cu ajutorul unui mic instrument numit Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment -MOXIE. De dimensiunile unei cutii pentru pâine de culoare aurie, acesta va produce în curând oxigen prețios din atmosfera rarefiată și irespirabilă a lui Marte.
Pentru a crea oxigen, instrumentul folosește tehnologia numită electroliza solidă a oxigenului. Procesul implică colectarea unei mostre de gaz din atmosfera marțiană, care este aproape în totalitate formată din dioxid de carbon, o moleculă care conține un atom de carbon și doi de oxigen. MOXIE va încălzi apoi gazul până la 800 de grade Celsius și îl va supune unei descărcări electrice. Astfel, sub efectul tensiunii electrice, molecula de dioxid de carbon se va descompune într-o moleculă de monoxid de carbon și un atom de oxigen.
MOXIE nu va stoca oxigenul produs. Prototipul va verifica doar dacă elementul a fost produs cu succes și apoi îl va elibera înapoi în atmosfera planetei. De asemenea, MOXIE este doar un mic prototip, de aproape 200 de ori mai mic decât o mașinărie similară care ar putea fi folosită de viitoarele misiuni umane, potrivit Live Science.
Experimentul va fi desfășurat de mai multe ori într-un an marțian. Astfel, cercetătorii se vor asigura că aparatul poate funcționa într-o varietate de condiții.
Oxigenul este vital pentru călătoriile cosmice, pentru că ajută astronauții să respire, dar este la fel de important pentru propulsia rachetelor. În combinație cu azotul sau hidrogenul, oxigenul produce o explozie puternică ce poate fi folosită la propulsarea rachetelor moderne.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.