Omagiu adus veteranilor de război la Tîrgu-Mureș

Publicat de radiomures, 28 aprilie 2017, 17:03 / actualizat: 28 aprilie 2017, 20:15
Ca în fiecare an cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, instituțiile publice locale și Garnizoana Tîrgu-Mureș au organizat, în Parcul Eroilor, o ceremonie militară de depuneri de coroane.
După intonarea Imnului de Stat și o slujbă religioasă, prefectul Lucian Goga a prezentat mesajul Ministrului afacerilor interne, Carmen Dan:
Nu numai astăzi trebuie să vă fim recunoscători pentru ceea ce ați făcut pentru țară, să vă mărturisim dragostea noastră, să vă mulțumim pentru modul eroic în care v-ați pus viața în slujba vieții generațiilor viitoare, adică a vieții noastre care vă suntem copii și nepoți. Avem obligația morală să vă fim recunoscători tot timpul pentru faptul că existați. Este o mare bucurie și totodată o onoare, ca în astfel de momente să urez, în numele tuturor angajaților Ministerului de Interne precum și în nume personal, viață lungă și multă sănătate.”
La rândul său, președintele filialei Mureș a Asociației Veteranilor de Război, generalul maior Gheorghe Popa, a declarat că în ultima vreme o parte din drepturile veteranilor au dispărut:
Din nefericire, în ultima vreme o serie de drepturi și facilități au fost închise, amânate, ignorate. Veteranii de război se simt din ce în ce mai marginalizați, uitați, neglijați. Vai de țara care nu-și respectă eroii, spune aun mare istoric. Mă adresez tuturor autorităților statului: faceți ce puteți pentru ei, sunt la apusul vieții, în câțiva ani ne vom aminti că nu am făcut ce eram în stare.”
Au urmat depunerile de coroane din partea asociațiilor veteranilor de război, a structurilor militare, jandarmilor, instituțiilor publice și partidelor.
La final, cei prezenți au asistat la defilarea gărzii de onoare.
Au fost prezenți 7 veterani de război mureșeni din cei 180 care au mai rămas în viață.
Coloneii în rezervă Gheorghe Panaiot și Ioan Cepoi, ambii de 93 de ani, și locotenent-colonel Dumitru Rotariu de 94 de ani au transmis tinerilor să fie mai sensibili la tot ce presupune patriotismul.
În data de 29 aprilie 1902, Regele Carol I a semnat un decret prin care a fost instituit titlul de veteran de război.
În perioada 1945-1989 veteranilor de război le-au fost retrase drepturile primite pană la 1945 iar aceștia au fost marginalizați.
Din 1994 s-a restituit calitatea de veteran de război, cu stabilirea criteriilor de acordare a acestei calități precum drepturile și facilitățile financiare, materiale și morale pentru veterani și invalizi de război, văduvele de război și văduvele veteranilor de război.
Valeriu Russu