Olimpicii români la chimie, primii din Europa
Publicat de radiomures, 3 septembrie 2015, 17:00
Ei au obținut două medalii de aur la olimpiada internațională de luna de luna trecută.
Acum sunt prezenți la Tg.Mureș, la Tabăra Națională de Chimie, alături de profesorii lor.
Inspectorul general în cadrul Ministerului Educației, Daniela Bogdan, a menționat că 10 din cei 80 de elevi olimpici, de la clasele a VIII-a la a XII-a, au obținut anul acesta rezultate deosebite la concursurile internaționale:
Anul acesta, elevii noștri au avut rezultate de excepție. Astfel, la olimpiada ”Mendeleev” organizată de Universitatea de stat Moscova, am obținut locul I absolut. Iar în luna iulie, la Baku, în Azerbaidjan, la Olimpiada internațională , unde au participat 80 de state, elevii noștri au fost pe locul I în Europa, obținând 2 medalii de aur, una de argint și una de bronz, și locul IV în lume, primii trei elevi fiind din China.”
Olimpicii sunt pregătiți să facă față oricăror rigori universitare și recunosc că ar prefera să studieze în străinătate:
Eu încerc să nu par superioară, altora, deoarece în momentul în care chiar arăți acest lucru, colegii tind să te invidieze. În privința facultății am mai multe idei, însă în România nu e foarte bună finanțarea. Eu mă gândeam la cercetare, însă în țara noastră nu sunt fonduri. Însă mi-ar plăcea să mă întorc, la un moment dat. În toamnă se fac aplicațiile, o să aplic și în străinătate dar și în România și o să văd la final ce decid, în funcție de ofertă.- Cât de pregătești pe zi? – Minimum 4 ore, iar pentru olimpiade, de dimineața până noaptea. –Ești un tocilar? – Nu aș spune asta, îmi face mare plăcere să învăț; întotdeauna performanța a fost cam pe primul loc la mine. –Ai prietenă? – Nu, în momentul acesta. Dar aș avea timp de o prietenă, așa cum am timp și de alți prieteni, în general. – Dacă te-ai îndrăgosti de o facă care nu face performanță, crezi că te-ar trage înapoi? – Nu neapărat, în acel caz mi-aș separa timpul de învățat de timpul meu liber.”
Vlad Chiriac, conferențiar la Universitatea de Vest din Timișoara, recunoaște că universitățile tehnice din România nu pot concura cu cele din străinătate, mai ales că există județe în care liceele de chimie au dispărut:
La învățământul tehnic, de chimie, fizică sau matematică, a trebuit în principal să găsim modalități prin care să atragem copiii. Una dintre acestea este și o mai bună colaborare cu învățământul preuniversitar, și implicarea noastră în cea ce înseamnă performanța. Situația care o regăsim aici la Tîrgu-Mureș este similară cu cea din Timișoara; sunt județe în care nu mai există niciun liceu de chimie. Soluția este revigorarea mici industrii, de profil farmaceutic și chimic, unde din fericire, stăm foarte bine la angajabilitate. Din câte știu, doar cei din profilul informatic se pot lăuda cu astfel de procente, de peste 80 la sută de angajabilitate în domeniu.”
Olimpicii sosiți la Tg.Mureș fac pregătirea teoretică la Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu”, iar pregătirea practică se desfășoară în laboratoarele Universității de Medicină și Farmacie, cu ajutorul profesorilor universitari din Tîrgu Mureș.
Elevii au parte și de relaxare, în program fiind prevăzute vizite la Cetatea Medievală din Sighișoara și în stațiunea Sovata.
Tabăra Națională de Chimie de la Tg.Mureș se încheie pe 6 septembrie.
Vali Russu
Foto: RTM