Oficialii de la Vatican au dat publicităţii un ghid care promovează utilizarea pe principii etice a inteligenţei artificiale (AI)

Publicat de Corina Muntean, 9 martie 2020, 09:44 / actualizat: 9 august 2020, 12:15
Vaticanul încearcă să împace noua tehnologie cu doctrina bisericească. Papa Francisc va susţine principiile etice din domeniul Inteligenței Artificiale, cu sprijinul Microsoft Corp şi IBM (International Business Machines Corp), în calitatea lor de principali sponsori ai acestei industrii. Noul document, intitulat ‘Rome Call for AI Ethics’ (‘Roma cere principii etice în domeniul AI’), stipulează că tehnologia trebuie să respecte intimitatea, să funcţioneze într-o manieră fiabilă şi fără părtinire, să aibă în vedere ‘nevoile tuturor oamenilor’ şi să opereze cu transparenţă – o zonă vizată de cercetări în plină desfăşurare, în contextul în care deciziile luate de sistemele de inteligență artificială sunt adeseori enigmatice. Documentul reflectă interesul tot mai mare în rândul companiilor şi al instituţiilor de a impune anumite limite acestei tehnologii cu ritm rapid de dezvoltare. Poliţia a utilizat sisteme de recunoaştere facială pentru a ancheta anumite crime, iar mai multe companii din Fortune 500 au folosit programe AI pentru selectarea candidaţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Ambele sunt exemple de sarcini cu miză mare în cazul implementării unui software inexact sau părtinitor, care ar putea să producă multe erori şi pagube. Iniţiativa Vaticanului s-a născut din îngrijorările Papei Francisc legate de AI şi de efectele sale asupra societăţii moderne în urmă cu un an, potrivit lui John Kelly III, vicepreşedintele executiv al IBM şi unul dintre semnatarii documentului. ‘Principalele sale îngrijorări au fost legate de întrebarea următoare: va fi AI disponibilă pentru toată lumea sau îi va despărţi şi mai mult pe bogaţi de săraci?’, a declarat managerul american într-un interviu pentru Reuters. Oficialii de la Vatican sunt de asemenea îngrijoraţi de riscul ca AI să ducă la relocarea unor locuri de muncă.
Deocamdată nu se ştie dacă şi alte companii din industria tehnologiei ar putea semna acest document şi nici câţi dintre semnatari vor implementa efectiv principiile enunţate în acest ghid de bune practici. Dar toată inițiativa aceasta ar putea fi doar un paravan, pentru acoperirea adevăratelor intenții ale dezvoltatorilor și distribuitorilor tehnologiei inteligenței artificiale – AI.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
sursa: www.agerpres.ro