Octogenara Maria Bucin Crişan declarată ‘Tezaur uman viu’
Publicat de MIRELA ROTAR, 7 septembrie 2021, 11:36
Octogenara Maria Bucin Crişan, din satul mureșean Sânmihaiul de Pădure, cea care a scris peste 200 de poezii populare şi a susţinut numeroase cursuri practice pentru păstrarea tradiţiilor, a fost declarată, ‘Tezaur uman viu’ de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii.
Ea a primit această titulatură la propunerea Muzeului de Etnografie ‘Anton Badea’ din Reghin şi în urma susţinerii candidaturii sale de către mai multe instituţii de cultură şi culte din judeţul Mureş.
”Am în jur de 200 de poezii scrise care au fost cuprinse într-o carte. Restul au rămas în manuscrise, fiindcă nu am avut bani să mai fac o carte. Nu vreau să mă laud, dar sunt un rapsod popular” a declarat Maria Bucin Crişan.
Directorul Muzeului de Etnografie ‘Anton Badea’ din Reghin, Roxana Man, afirmă că Maria Bucin Crişan nu este doar o poetă talentată, ci şi un adevărat păstrător şi promotor al tradiţiilor populare, fiind una dintre prezenţele active în cadrul activităţilor culturale ale muzeului.
‘Programul ‘Tezaure umane vii’ este implementat de Ministerul Culturii şi urmăreşte identificarea şi recunoaşterea creatorilor şi păstrătorilor valorilor tradiţionale, care, prin talentul şi efortul lor, contribuie la păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial aşa cum a fost moştenit din moşi-strămoşi. Muzeul de Etnografie ‘Anton Badea’ din Reghin a depus dosarul în această vară la Ministerul Culturii şi am avut onoarea să fim sprijiniţi în demersul nostru de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, de mai mulţi muzeografi, primari şi reprezentaţi ai cultelor, care cunosc activitatea neobosită a Mariei Bucin Crişan, de pe parcursul a câţiva zeci de ani. Dat fiind faptul că Maria Bucin Crişan este un cunoscut rapsod local, un păstrător al tradiţiilor şi un poet recunoscut, a primit titlul de Tezaur uman viu la categoria ‘spiritualitate”, a declarat, marţi, Roxana Man.
Maria Bucin Crişan a participat de foarte multe ori la activităţile Muzeului de Etnografie din Reghin, unde a fost invitată pentru a ţine cursuri şi demonstraţii de tors, de ţesut, de cusut şi, în special, de artă culinară tradiţională, fiind cea care cunoaşte toate tradiţiile în materie de gătit pentru fiecare sărbătoare din an.