“Ochiul Parisului“ (Brassai-Halasz Gyula jr.)
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 martie 2018, 09:04
Cifra 9 l-a urmărit toată viața și întotdeauna a locuit la numărul 81…
Tatăl său, profesor de franceză, a studiat la Sorbona; adora Parisul și anticarii, enciclopediștii și moraliștii francezi fără să-și imagineze vreodată că fiul său, peste ani și ani, avea să fie supranumit “Ochiul Parisului”.
Cum să devii „Ochiul Parisului”? Tu omulețul care ai dat prima binețe lumii la Brașov Kronstatd -e adevărat, te-ai întâlnit cu „orașul luminilor” la doar trei ani, dar ai studiat la Brașov, Budapesta și Berlin.
Cum să devii „Ochiul Parisului” dacă nu… printr-un joc al destinului care te readuce la Paris la vârsta de 25 de ani, te împrietenește cu boema franceză (Salvador Dali, Jacques Prevert, Henri Michaux, Jean Paul Sartre, Picasso) și nu te mai dezleagă niciodată.
Pentru prietenii tăi, pentru lumea toată Tu ești BRASSAI- artistul complet format în pictură și sculptură dar care a excelat în fotografie; ești cel care a eternizat viața de noapte a Parisului din anii 30.
Aura ta de fotograf nu e eclipsată de opera de scriitor, dovadă că „așchia nu sare departe de trunchi”, de trunchiul numit: Halasz Gyula.
Seniorul Halasz Gyula i-a lăsat Brașovului publicațiile maghiare „Brassai Szemle” și „Brassai Naplo”, juniorul i-a dus faima până departe peste ocean adoptându-și pseudonimul Brassai (adică „brașoveanul”) .
În memoria artistului marți,13 martie 2018, Alianța Franceză Brașov, Agenția Consulară a Franței și Universitatea „Transilvania” organizează expoziția documentară „Brassai în cărți, albume, articole de presă”. Vernisajul începe la ora 13.30 (după dezvelirea unei plăci comemorative) și este completat de vizionarea unui film cu și despre Brassai. Toate materialele pot fi consultate până sâmbătă, 17 martie, la Centrul Multicultural al Universității „Transilvania.”
Se întâmplă deci, ca în Anul European al Patrimoniului Cultural, în Luna francofoniei, să ne întoarcem cu gândul la geniul fotografiei mondiale adorat de francezi,transilvăneanul BRASSAI.
Margareta Pușcaș