Obiectele Zburătoare Neidentificate, prezente în România de secole

Publicat de Corina Muntean, 2 iulie 2020, 13:09
Studiul OZN-urilor a cunoscut o creștere în popularitate după ce, în urmă cu câteva luni Pentagonul a recunoscut oficial existența acestora și a declasificat filmările și fotografiile pe care le dețin și în care apar astfel de obiecte.
În România, studiul OZN-urilor a început în jurul anului 1968 însă acestea sunt documentate încă din secolul 16, spune președintele Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neindentificate, acad. Dr. Dan Farcaș:
Studiul în România a început aproximativ în 1968 când au fost o mulțime de observații și prin Banat și la Cluj și în restul Ardealului. La Cluj a și fost fotografiat un OZN iar negativul a circulat prin toată lumea și i s-a confirmat autenticitatea. Prima observație, care nu poate fi numită altfel decât OZN, a fost însă documentată în 1517 în Moldova iar mai apoi a mai avut loc un caz în jurul anului 1596 când Mihai Viteazul asedia cetatea Târgoviștei, ocupată atunci de turci, iar de-asupra taberei sale a apărut o lumină care nu poate fi explicată în nici un alt fel întrucât a fost doar acolo, doar în acea seară și a rămas acolo în jur de 90 de minute.
ASFAN primește anual în jur de 10-15 raportări de OZN-uri veridice iar președintele asociației precizează că acestea pot fi observate în oricare zonă a țării însă există și zone unde sunt mai comune precum pădurea Hoia-Baciu din Cluj-Napoca sau zona de curbura a munților Carpați.
Astăzi se serbează Ziua Internațională a Obiectelor Zburătoare Neidentificate.
Vlad Todoran