Obiectele unicat de artă sau meșteșug, pot deveni, în timp, investiții prețioase, din care colecționarii scot profitui mari la revânzare

Publicat de Corina Muntean, 14 noiembrie 2022, 10:33
Un potențial investitor nu trebuie să se gândească doar la tablouri și sculpturi atunci când e în căutarea unor astfel de obiecte, pentru că iată, recent, un ceas al ceasornicarului independent George Daniels, a fost adjudecat într-o licitație la Geneva, cu milioane de euro.
Ceasul ceasornicarului britanic George Daniels a fost adjudecat pentru suma de 4 milioane și 90 de mii de euro, în cadrul unor licitaţii organizate la Geneva, ceea ce confirmă succesul ceasornicarilor independenţi în sălile de licitaţie, informează AFP. Estimat la 1 milion de franci elveţieni (o sumă echivalentă în euro), acest ceas-brăţară din aur a fost vândut după o licitaţie ‘intensă’, în cursul căreia preţurile au crescut în decurs de trei minute ajungând la de peste patru ori prețul de pornire. Ceasul este cel mai scump model vândut vreodată pentru acest ceasornicar britanic de renume şi al doilea cel mai scump ceas realizat vreodată de un ceasornicar independent.
Licitaţiile, în timpul cărora au fost vândute 226 de ceasuri pentru o sumă totală de 44,9 milioane de franci elveţieni, marchează ‘un vârf al orologeriei independente’, a declarat Alexandre Ghotbi, directorul sesiunii de vânzare, subliniind că acestea atestă ‘incredibilul interes’ pentru ceasurile rare. George Daniels (1926-2011) este considerat inventatorul ”eşapamentului coaxial”, mecanismul de ceasornicărie considerat inima ceasului. Invenţia sa a fost considerată o adevărată ‘revoluţie în orologeria mecanică’, a precizat pe site-ul său grupul elveţian Swatch, cunoscut pentru ceasurile sale multicolore din plastic, dar şi proprietar al unor prestigioase mărci de ceasuri elveţiene. Grupul elveţian a preluat invenţia acestuia pentru a echipa modelele mărcii sale Omega, cunoscută drept preferata lui James Bond, dar şi de astronauţii care au ales această marcă pentru primii lor paşi pe Lună în 1969, datorită fiabilităţii sale.
Pe de altă parte, când spui ceasornicar, te gândești, de regulă, la un mic atelier îngrămădit în colțul unui mare magazin universal, ori într-un spațiu de cartier. Printre mecanisme complicate, rotițe, pensete și surubelnițe minuscule, meseriașul cu lupă trudește ore în șir pentru a da viață creațiilor din lumea orologiei.
Însă așa cum se poate constata, o astfel de meserie, pe cale de dispariție la noi, în alte părți ajunge să exceleze. Bine pusă în valoare prin ceasurile unicat, fabricate cu talent și ingeniozitate, ea poate oferi fabricanților și, desigur, colecționarilor de ceasuri multiple satisfacții inclusiv, așa cum se vede, de natură financiară.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.