Obiectele de artă reprezintă, în general, o bună oportunitate de investiție
Publicat de Corina Muntean, 17 martie 2021, 10:13 / actualizat: 19 martie 2021, 15:23
Obiectele de colecție, precum monedele sau timbrele câștigă valoare, în timp. Este și cazul unei monede americane care după licitaţie ar putea deveni cea mai valoroasă monedă din lume.
O monedă americană din aur, estimată la o sumă cuprinsă între 10 şi 15 milioane de dolari, va fi scoasă la vânzare pe 8 iunie de casa de licitaţii Sotheby’s, care va propune de asemenea colecţionarilor şi un timbru estimat la o valoare similară. Moneda, care face parte din ultima serie din aur denumită ”Double Eagle” şi a fost emisă de Monetăria Statelor Unite în 1933, ar putea deveni totodată cea mai scumpă monedă din lume, devansând dolarul din argint ”Flowing Hair” (emis în 1794) şi vândut pentru 10 milioane de dolari în 2013. Nu a fost niciodată pusă în circulaţie întrucât preşedintele american din acea epocă, Franklin Roosevelt, demarase sfârşitul convertibilităţii monedei americane din aur. Preţioasa monedă din metal aurit a fost achiziţionată în 1995 de un colecţionar britanic care, după cinci ani de lupte în justiţie, a fost autorizat să o revândă legal proprietarului actual, designerul american Stuart Weitzmăn, în 2002, contra sumei de 7,9 milioane de dolari.
Designerul american de pantofi, ale cărui creaţii sunt apreciate de numeroase celebrităţi, a strâns o colecţie unică, din care mai face parte, pe lângă ”Double Eagle”, şi ceea ce mulţi consideră a fi cel mai rar timbru din lume, British Guiana One-Cent Magenta. El a obţinut acest timbru de un cent, imprimat în 1856, în anul 2014 contra sumei de 9,4 milioane de dolari, un record neegalat pentru o piesă similară. Timbrul British Guiana făcea parte dintr-o serie imprimată de urgenţă de administratorul poştei din Guyana Britanică (astăzi Guyana) în urmei unei întreruperi a aprovizionării cu timbre. Weitzman a achiziţionat tot în 2014 timbrul american cel mai căutat de filatelişti, denumit ”Inverted Jenny”. Este vorba despre o serie alcătuită din patru timbre al căror caracter unic este conferit de o eroare de tipărire, avionul reprezentat pe fiecare exemplar, un biplan Curtis JN-4 botezat ”Jenny”, apărând cu susul în jos. ”Inverted Jenny” va fi de asemenea pus în vânzare pe 8 iunie, suma obţinută în urma vânzării sale urmând să fie folosită integral în scopuri caritabile. Istoria fiecăreia dintre cele trei piese ”ar putea deveni aproape un scenariu” de film, subliniază Richard Austin, responsabilul departamentului de carte şi manuscrise din cadru Sotheby’s.
”Este interesant că toate s-au născut în urma unei erori sau a unui rateu”, a spus el. ”Iar acest lucru le conferă valoare şi unicitate”. Este încă o dovadă a faptului că obiectele rare se apreciază în timp și, dacă avem cu ce, merită să investim în ele, pentru ca mai târziu să le valorificăm la un preț mult mai mare.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.