Obiceiuri catolice în Joia Mare a Paştelor, în satele harghitene.
Publicat de radiomures, 5 aprilie 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 12:28
Credincioasele catolice din unele sate harghitene păstrează un obicei străvechi, ale cărui origini se regăsesc în Evul Mediu şi care este reînviat în fiecare an în Joia Mare a Paştelui Catolic.
Obiceiul este denumit în limba maghiară „tizes” şi este păstrat de femeile din zona Mădăraş care, în Joia Mare a Paştelui Catolic, gătesc sarmale de post, din cartofi, pe care le mănâncă după ce vin de biserică. În acest fel, spun ele, este evocată Cina cea de Taină.
La intrarea în Postul Paştelui, credincioasele romano-catolice din Mădăraş formează mai multe grupuri, de câte 10 femei, numit în limba maghiară „tizes”, iar timp de 40 de zile ele fac rugăciuni individuale după rozarium. În Joia Mare, una dintre ele, de obicei decana de vârstă, este gazda Cinei celei de Taină, iar femeile din „tizes” fac sarmale de post din cartofi. În cursul serii, femeile merg la biserică şi se întorc acasă după miezul nopţii, când se aşează la masă împreună cu familiile lor şi mănâncă din sarmalele de post.
Ioana Dima