Obiceiuri tradiţionale din diferite regiuni spaniole în Săptâmâna Mare
Publicat de radiomures, 30 martie 2015, 12:01
În Spania, Săptămâna Mare a Paştelui catolic aduce circa cinci milioane de turişti. Ei urmăresc procesiunile religioase şi obiceiurile tradiţionale ale diferitelor regiuni, iar în acelaşi timp descoperă mâncărurile specifice de post.
Săptâmâna Mare în Spania este una din cele mai aşteptate şi mai aglomerate perioade, din punct de vedere turistic. În această vacanţă de o săptâmână, fiecare zonă celebrează diferit sărbătoarea religioasă, care invită la odihnă şi la reculegere, dar şi la trăirea sentimentelor transmise de porcesiunile organizate începând de la Duminica Floriilor, până în Vinerea Mare.
Localnicii şi turiştii participă la scoaterea din biserici a sculpturilor religioase, care sunt purtate pe umeri de membrii frăţiilor catolice din fiecare localitate. Împodobite cu flori naturale şi însoţite de muzica fanfarelor, imaginile trezesc, la trecerea lor lentă pe străzile centrale din toate satele şi oraşele, emoţii puternice.
Cel mai căutat loc pentru fervoarea cu care se celeberază Săptămâna Mare este oraşul Sevilla, unde procesiunile au loc pe străzile înguste din centru, invadate de spectatorii care admiră imaginile Fecioarei sau ale lui Isus purtate pe umeri de credincioşii care fac astfel penitenţă sau şi-au propus atingerea unui obiectiv personal. Dacă la Malaga, în Săptămâna Mare este eliberat un deţinut, la Cuenca, oraşul caselor suspendate din centrul ţării, oricine se poate bucura de concertele de muzică religioasă, iar la Valladolid pot fi admirate sculpturi religioase baroce.
Ceremoniile din aceste zile au fost declarate de interes turistic internaţional în 11 localităţi spaniole. Tradiţiile includ şi felurile de mâncare specifice acestei perioade, iar cele mai căutate sunt dulciurile. Între cele mai populare se află friganelele, fie cu miere, fie cu vin, torrijas, presătare cu scorţişoară şi zahăr. Nu mai puţin dorite sunt florile de Paşti, dulci şi crocante, care se mănâncă în nordul ţării, sau micile choux a la creme, denumite buñuelos. Felurile de mâncare din Săptâmâna Mare catolică marchează păstrarea obiceiului religios al postului de 40 de zile, care exclude carnea până în Duminica Învierii, dar permite consumul ouălor şi lactatelor.
RRA
Foto: webphoto.ro