Obicei agrar de primăvară, la Muzeul de Etnografie din Rupea
Publicat de Rotar Mirela, 25 aprilie 2024, 15:00
”Plugarul, obicei agrar de primăvară” este denumirea expoziției ce are loc astăzi, la Muzeul de Etnografie „Gh. Cernea” din Rupea, un eveniment care aduce în premieră în atenția publicului activitatea plugarului sau a țăranului român care muncește pământul.
Al doilea aspect al expoziției se referă la Plugarul ca obicei ce încă se mai practică în Rupea și alte câteva localități limitrofe. Deja au început pregătirile pentru acest eveniment, precizează pentru Radio Tg.Mures cercetătorul științific al Muzeului de Etnografie Brașov, Melania Mâță:
Noi, prezentăm localitățile limitrofe din Rupea cu Țara Oltului. Expoziția aduce în atenția publicului atât obiceiul cât și uneltele agricole care sunt prezentate în expoziție și care se foloseau în trecut la munca câmpului. Expoziția este completată cu fotografii din cadrul acestui ritual din satele Cuciulata, Comăna de Sus, Comăna de Jos, Veneția de Sus, Veneția de Jos și Vad. Cândva, în trecut, obiceiul se ținea la 1 martie sau de Sf Gheorghe. Astăzi, obiceiul Plugarul se ține a doua zi de Paști, după ce se termină slujba religioasă.
Agricultura a constituit ocupația de bază a omului încă din cele mai vechi timpuri iar lucratul pământului era un adevărat ritual impus de un calendar agricol respectat cu strictețe.
De asemenea, toate obiceiurile sunt legate de sărbători și au la bază credința în Dumnezeu a țăranului român.
Autor: Cristina Bulbescu