Oaspeți germani la Gimnaziul ”Friederich Schiller” din Tîrgu Mureș
Publicat de radiomures, 28 mai 2017, 16:13 / actualizat: 20 ianuarie 2019, 20:53
Aceștia au participat la tradiționala serbare câmpenească Maifest, aflată la a 21-a ediție.
Parteneriatul durează din 1995, iar în timp oaspeții din localitățile Vielsek și Freyung au încercat să ajute școala cu echipamente și calculatoare. În timp s-a realizat și un schimb de elevi și profesori cu gimnaziul din Tg. Mureș, a mai spus reprezentantul grupului de germani, Hans Grimm:
Azi, am venit cu un ajutor financiar, reprezentând 3500 de euro, respectiv 4000 de euro, dar i-am dus la școala din localitatea Zagăr și am mai adus obiecte care să fie achiziționate pentru tombolă. Momentan, dorim să vedem când și cum se vor finaliza lucrările promise de Consiliul Local, respectiv o nouă sală de sport, renovarea curții, finalizarea renovării clădirii grădiniței și dorim să sprijinim amenajarea unui nou laborator de chimie.
Directorul școlii, Dana Fârțală, a explicat că școala lansează cu acest prilej și ediția a V-a a revistei școlii:
Astăzi, pe lângă spectacolul cultural artistic, întâmpin cu bucurie apariția revistei școlii ”Jurnal de elev”, a cincea ediție. De asemenea, școala este organizatoarea concursului județean recreativ, concurs la care au participat mai mulți elevi și profesori din județul Mureș, acum fiind festivitatea de premiere. Sunt dansuri germane, maghiare și românești, ateliere de pictură, de creație și mai multe activități antrenante.
Școala este singura din Tîrgu-Mureș care are clase cu predare în limba germane. Inspectorul școlar general Ioan Macarie a asigurat că acest lucru va fi menținut și pe viitor:
Noi ne bucurăm, în primul rând, că datorită acestei colaborări pe care o avem, că cererile pentru a se înscrie copiii la linia germană la Friederich Schiller au crescut extraordinar de mult. Noi, vom încerca, din toamnă, să facem tot ce putem, ca să găsim resursa umană calificată de cadre didactice vorbitoare de limbă germane. Iar Colegiul Papiu îi va putea prelua pe elevi, pentru că o parte dintre profesorii care predau aici, probabil că îi vom detașa şi dincolo, ca să continue această tradiție.
Cei prezenți au dansat, au cântat, au gustat produse tradiționale aduse de oaspeții germani, respectiv vestiții cârnăciori bavarezi.
Festivalul Maifest s-a încheiat cu o tombolă, banii strânși urmând a fi folosiți pentru investițiile viitoare ale școlii.
Valeriu Russu