Oare știm ce își doresc cu adevărat femeile pentru a fi fericite?
Publicat de Corina Muntean, 17 martie 2023, 07:16
Prima lună a primăverii calendaristice aduce cu sine câteva sărbători dedicate doamnelor, care sunt bombardate cu mărțișoare și flori. Dar oare știm ce își doresc cu adevărat femeile pentru a fi fericite? Unele persoane de sex opus ar spune din experiență proprie că femeile s-ar mulțumi cu o sumă frumușică în contul bancar. Și nu ar fi departe de adevăr. Potrivt unuui recent studiu, una din trei românce se declară fericită cu un salariu net lunar de cel puţin 1.000 de euro.
Una din trei românce ar fi fericită cu un salariu net lunar de cel puţin 1.000 de euro, iar aproape o treime din ele (32%) consideră că pragul de venit personal net lunar de la care s-ar simţi fericite este de cel puţin 2.000 de euro net.
Aplicaţia financiară Revolut a vrut să afle, cu ajutorul unui sondaj Dynata, care este percepţia româncelor despre veniturile dezirabile şi contribuţia fintech la eliminarea disparităţilor de gen. Astfel, potrivit rezultatelor sondajului, femeile consideră mai mult decât bărbaţii că fericirea adusă de un salariu mare este importantă, 33% dintre ele plasând pragul auto-împlinirii personale aduse de un venit net lunar în intervalul 3.000 – 10.000 euro, faţă de 31% în cazul bărbaţilor.
De altfel, acelaşi studiu arată că, anul trecut, doar 40% dintre femei au beneficiat de o creştere de salariu (egală, superioară sau inferioară inflaţiei), faţă de 49% dintre bărbaţi. Pe de altă parte, 21% dintre respondente nu cred că li se va mări salariul nici în 2023, un procent superior atât mediei la nivel naţional (18%), cât şi celui înregistrat în rândul bărbaţilor. Aceste rezultate pot fi puse într-un context mai larg, cel al inegalităţilor de gen de natură economică şi financiară şi al evoluţiei acestora în timpul pandemiei de COVID-19 şi în ultimele luni, marcate de creşterea costului vieţii.
Din aceste motive, peste 64 de milioane de femei şi-au pierdut locurile de muncă, ceea ce s-ar traduce într-o pierdere globală de 800 de miliarde de dolari la nivelul veniturilor individuale, potrivit OXFAM. Rata de îndatorare individuală şi economisirea sunt două dintre grijile femeilor, după cum arată acelaşi studiu Revolut şi Dynata.
Una din cinci femei ar prefera să lichideze creditele şi împrumuturile contractate, dacă ar avea la dispoziţie, pe nepusă masă, 10.000 de euro. O femeie din patru ar folosi aceşti bani pentru a face economii , iar 15% dintre femei i-ar folosi pentru a cumpăra un bun mai costisitor (o maşină sau obiecte de folosinţă îndelungată).
O altă constatare a studiului a fost aceea că femeile preferă într-o proporţie mai mare decât bărbaţii ca, în cuplu, să existe atât un cont comun pentru cheltuielile casei, cât şi un cont personal pentru nevoile proprii (29% dintre femei vs. 20% dintre bărbaţi).
Cam asta le-ar face mai fericite pe românce.
Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.