Oamenilor le place tot mai mult să fie ”mințiți” frumos

Publicat de Corina Muntean, 20 iulie 2021, 10:04
Este cel mai ușor mod de a renunța la ceva la care nu vrei, în mod conștient, să renunți. De pildă, la carne. Cu gândul plăcut că savurează o friptură suculentă, tot mai numeroși sunt cei care comandă meniuri cu așa zisă ”carne falsă”. Cererea a ajuns atât de ridicată, încât cel mai mare producător mondial de carne se gândește să deschidă o subsidiară specializată în produse din plante.
Cererea mondială pentru burgeri vegani creşte atât de rapid încât grupul brazilian JBS SA, cel mai mare furnizor mondial de carne, anunţă că este posibil să înfiinţeze o nouă companie globală care va fi specializată în produse pe bază de plante. Carnea provenită de la animale va fi un produs de lux în viitor, iar oamenii se vor îndrepta spre alternativele pe bază de plante, care vor fi mai ieftine, a declarat, conform Bloomberg, directorul general de la JBS, Gilberto Tomazoni.
În plus, populaţia globului este în creştere şi ar urma să ajungă la 10 miliarde de locuitori în 2050. În aceste condiţii, cantitatea de carne necesară pentru a satisface necesarul de proteine al lumii va fi imposibil de produs, apreciază acesta. De aceea, ‘produsele pe bază de plante ne vor ajuta să reducem decalajul de proteine cu alimente mai accesibile comparativ cu proteinele animale, care vor deveni produse premium. Produsele pe bază de plante vor fi un business independent în viitor’, apreciază șeful grupului brazilian JBS, Gilberto Tomazoni. Aceasta este doar una din numeroasele companii alimentare tradiţionale care îşi încearcă mai nou norocul cu substituenţi din carne, pe măsură ce burgerii şi cârnaţii produşi din proteine pe bază de plante devin produse mainstream.
Cererea a explodat după ce start-up-uri precum Beyond Meat şi Impossible Foods au popularizat burgerii vegani care imită carnea de vită. Între timp şi companii precum McDonald’s şi Starbucks au adăugat produse din alternative la carne în meniurile lor. JBS are deja o prezenţă considerabilă, controlând 57% din piaţa burgerilor pe bază de plante din Brazilia. În Europa, subsidiara sa Moy Park furnizează burgeri din carne falsă de pui. În peste 3.000 de magazine din SUA, compania braziliană are 10 produse pe bază de plante, iar anul trecut vânzările au crescut cu 300%. Investitorii globali au început să direcţioneze fonduri spre strat-up-urile care produc proteine din surse alternative. Acestea au strâns anul trecut finanţări record în valoare de 2,4 miliarde euro.
Chiar dacă este încă neclar cât va creşte carnea pe bază de plante, un lucru este sigur, nu mai este o piaţă de nişă. Chiar şi acum creşterea clasei de mijloc în Asia şi Africa generează o cerere sporită pentru mai multe proteine în diete. Pentru a face faţă acestei cereri, producţia de proteine ar trebui să crească cu 70% în următorii 30 de ani. O idee de afaceri, de speculat și pe piața românească.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.