Oamenii se tem de ce le poate aduce viitorul

Publicat de Corina Muntean, 30 mai 2022, 11:03 / actualizat: 5 iunie 2022, 20:24
Ancestral, oamenii se tem de ce le poate aduce viitorul, de noile tehnlogii, dar adevărul este că automatizarea şi robotizarea activităţilor din industrie şi din alte sectoare stimulează apariţia locurilor de muncă şi creşterea salariilor, nu șomajul. Ba mai mult ajută la dezvoltarea afacerilor, arată un studiu al Centrului European pentru Cercetare Economică.
Federaţia Internaţională pentru Robotică arată că productivitatea muncitorilor a crescut cu circa 15% după introducerea noilor soluţii robotice. Datele confirmă că nu automatizarea şi digitalizarea companiilor provoacă reduceri de personal, ci lipsa de competitivitate a acestora, care le sileşte să-și reducă costurile pe seama angajaţilor. România prezintă încă o densitate scăzută, de circa 21 de roboţi la 10.000 de angajaţi şi are nevoie în următorii ani de peste 10.000 de roboţi pentru a rămâne competitivă în regiune, potrivit estimărilor Universal Robots.
Nu există astăzi niciun dubiu că viitorul aparţine roboţilor, atunci când ne referim la direcţia în care progresează tehnologia. Multe companii din majoritatea sectoarelor de activitate îşi adaptează activităţile la noul context, incluzând roboţi industriali în fluxul de muncă. Automatizarea la scară largă în toate domeniile de activitate este inevitabilă, iar numărul celor care investesc în achiziţionarea de braţ robot este tot mai mare. Sunt tot mai multe demersuri de introducere a robotizării și automatizării proceselor nu doar la scară mare, în companii și corporații ci și la nivel mai mic, de antreprenoriat și, culmea, în domenii în care nici nu te-ai aștepta.
Într-un kibbutz din Galileea, un start-up israelian construieşte stupi robotici care monitorizează albinele 24 din 24 de ore şi reduc mortalitatea acestor polenizatori esenţiali, garanţi ai securităţii alimentare. Containerul de 12 mp denumit ‘Beehome’ poate adăposti 24 de stupi. Aceste case pentru albine funcţionează ca nişte stupi obişnuiţi din lemn, cu excepţia faptului că sunt conduse de un robot plasat în interior, ce monitorizează insectele, le controlează habitatul şi le oferă îngrijire. Robotul poate să distribuie automat zahăr, apă şi medicamente. În cazul unei probleme, el alertează apicultorul printr-o aplicaţie, iar acesta din urmă poate interveni apoi de la distanţă, de pe computerul său, şi se poate deplasa acolo dacă acest lucru este necesar. Mega-stupul, care funcţionează cu energie solară, poate, de asemenea, să regleze temperatura, să elimine neplăcerile şi chiar să extragă mierea, datorită unei centrifuge integrate. Start-up-ul va produce pentru prima dată miere acum, la sfârşitul lunii mai, fiind ‘prima miere din lume realizată cu inteligenţă artificială’.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.