Oamenii de știință vor să reînvie mamutul lânos cu 15 milioane de dolari

Publicat de MIRELA ROTAR, 14 septembrie 2021, 13:50 / actualizat: 18 ianuarie 2022, 18:52
George Church School de la Harvard Medical și echipa sa de cercetători, își propun să readucă la viață mamutul lânos, care a dispărut în urmă cu 4.000 de ani, imaginându-și un viitor în care gigantul epocii glaciare este readus în habitatul său natural cu ajutorul unei investiții de 15 milioane de dolari, scrie CNN.
Susținătorii spun că aducerea înapoi a mamutului într-o formă modificată ar putea ajuta la refacerea fragilului ecosistem al tundrei arctice, la combaterea crizei climatice și la conservarea elefantului asiatic pe cale de dispariție, cu care mamutul lanos este cel mai strâns legat. Cu toate acestea, este un plan îndrăzneț plin de probleme etice.
Scopul nu este clonarea unui mamut ci crearea, prin ingineria genetică, a unui hibrid viu, elefant-mamut, care să nu se distingă vizual de înaintașul său dispărut. ADN-ul pe care oamenii de știință au reușit să-l extragă din mamutul de lână rămas înghețat în permafrost este mult prea fragmentat și degradat.
“Scopul nostru este să avem primele exemplare în următorii patru până la șase ani”, a declarat antreprenorul de tehnologie Ben Lamm, care, împreună cu Church, a cofondat Colossal, o companie de științe și genetică pentru a sprijini proiectul.
George Church nu este la primul experiment, el a creat porci a căror organe sunt compatibile cu cele ale oamenilor. Astfel, o persoană care are nevoie disperată de un rinichi sau un alt organ, ar putea primi unul de la o porcină.
„A trebuit să facem o mulţime de modificări genetice, până acum fiind vorba de 42, ca să putem să facem organele compatibile cu cele ale oamenilor. Avem în acest moment porci care sunt sănătăşi şi cresc normal şi donează organe pentru studii preclinice la Spitalul General din Massachusetts.” a spus profesorul conform CNN. El a adăugat că în ceea ce priveşte mamutul, este un alt obiectiv, dar numărul de modificări genetice este similar.
Dana Boieriu