Oamenii de știință au descoperit planete „superlocuibile”, mai bune chiar decât Pământul

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 octombrie 2020, 19:32 / actualizat: 7 noiembrie 2020, 16:36
Cercetătorii conduși de Dirk Schulze-Makuch, un astrobiolog la Universitatea Tehnică Berlin din Germania și profesor adjunct la Washington State University, susțin că procesul de căutare a vieții extraterestre „s-ar putea să fie mai eficient dacă se pune accentul pe planetele super locuibile în loc de cele similare Pământului”.
Studiul identifică 24 de posibile lumi „super locuibile” care sunt „chiar mai potrivite pentru viață decât Pământul nostru”, conform unui studiu publicat recent în jurnalul Astrobiology.
Cercetătorii au elaborat un set de criterii pentru ca o planetă să fie calificată drept „superlocuibilă”. Lista include o vârstă între 5 și 8 miliarde de ani (Pământul are o vârstă de 4,5 miliarde) și o poziție în zona locuibilă a unei stele, unde poate exista apă lichidă. Au căutat de asemenea și stele mai vechi, care sunt mai reci decât Soarele.
În loc să se concentreze pe clone ale Pământului, cercetătorii au căutat planete mai masive decât a noastră. „Este de așteptat ca una care are masa de 1,5 ori mai mare decât Pământul să rețină căldura interioară de la descompunerea radioactivă și să aibă și o gravitație mai mare, care să rețină atmosfera o perioadă mai mare de timp” a comunicat WSU.
„Aș fi atât de entuziasmat să identific biosemnături bune pentru forme de viață complexe și o biosferă înfloritoare pe altă planetă”, a zis Schulze-Makuch.
„Dar mai avem de lucrat până vom obține suficiente informații și s-ar putea să fim nevoiți să așteptăm pentru următoarea generație de telescoape pentru a ajunge acolo.”
Dana Boieriu