Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Oameni & Fapte – 27 mai

Oameni & Fapte – 27 mai

Publicat de radiomures, 27 mai 2016, 06:00

– Este cea de-a 148-a zi a lui 2016. Au mai rămas 218 zile până la sfârşitul anului. Soarele a răsărit la ora 5:36 şi va apune la ora 21:03.

– La data de 27 mai 1600, Mihai Viteazul devenea „domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei”, realizând prima unire politică a celor trei țări române. Ai noştri însă, ca orice popor, au bifat de-a lungul istoriei şi fapte rele, precum cea imediat descrisă: în anul 1821, prin trădarea căpitanilor săi aflaţi în slujba eteriştilor, Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluţiei de la 1821 din Muntenia, era ucis lângă Târgovişte, din ordinul lui Alexandru Ipsilanti.

– În ziua de 27 mai 1867 împăratul Austriei, Franz Joseph I, totodată rege al Ungariei, a abrogat Legea despre egala îndreptăţire a naţiunii române cu celelalte naţionalităţi şi religii, precum şi Legea despre caracterul oficial al limbii române în Transilvania, aprobând însă Legea privind încorporarea Transilvaniei la Ungaria.

– La data de 27 mai 1879 membrii Academiei Române au fost primiți la Palatul Cotroceni din Bucureşti de către domnitorul Carol I al României. În semn de recunoștință pentru sprijinirea culturii, suveranul a fost ales președinte de onoare al Academiei.

– În anul 1896, la sediul ziarului „L’Indépendance Roumaine” din Bucureşti, avea loc primul spectacol cinematografic din ţara noastră, la doar cinci luni după ce fraţii Lumière prezentau, la Paris, invenţia lor: cinematograful. Rămânem în lumea celei de-a şaptea arte, pentru a spune că la 27 mai 1933 compania cinematografică americană „Walt Disney” lansa desenul animat „Three Little Pigs” („Cei Trei Purceluşi”) cu hit-ul său, „Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?” (Cui îi e frică de Marele Lup Rău?”).

– În anul 1937 s-a inaugurat „Podul Golden Gate” („Golden Gate Bridge”), simbol al oraşului San Francisco, pod situat în partea de vest a Statelor Unite ale Americii, în statul California. La acea vreme era podul suspendat cu cea mai mare distanță din lume între stâlpii de susținere.

– În 1938, la data de 27 mai, Corneliu Zelea Codreanu, conducătorul Mișcării Legionare din România, era condamnat la 10 ani de muncă silnică, însă, practic, nu va mai ieşi niciodată din închisoare.

– După exact un an, la 27 mai 1939 s-a adoptat Legea pentru organizarea şi funcţionarea învăţământului primar şi normal în România, iar în 1940, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sub presiunea evenimentelor militare din vestul Europei, a fost semnat Acordul economic româno-german (numit „Olwaffen Pakt”/„Petrol în schimbul armelor”), document care adâncea dependenţa economiei României de Germania hitleristă. Pactul conţinea obligaţia ca ţara noastră să livreze petrol şi produse petroliere la preţul din 1938 şi să achiziţioneze armament la preţul zilei. În condiţiile de atunci, România nu avea alternativă. Mai avem o faptă din tristul război: la data de 27 mai 1941 cuirasatul german „Bismarck” a fost scufundat de Aliaţi în Atlanticul de Nord, cu 2.300 de oameni la bord.

– În 1948 a apărut, în Monitorul Oficial al României, Decretul guvernului Dr. Petru Groza privind trecerea în proprietatea statului român a bunurilor fostei Case Regale. Mai târziu, la data de 27 mai 1970, o expediție britanică escalada partea sudică a Vârfului Annapurna I (înalt de 8.091 metri), unul dintre vârfurile masivului Annapurna din Munţii Himalaya. În 1994 a revenit în ţara sa, după un exil de 20 de ani, scriitorul rus Aleksandr Soljeniţîn, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1970, simbol al disidenţei faţă de regimul totalitar sovietic.

– În ziua de 27 mai 1995 actorul american Christopher Reeve a căzut de pe cal la un concurs de echitaţie desfăşurat la Culpeper, în statul Virginia, rămânând paralizat de la gât în jos. În 1999, Tribunalul Penal Internațional de la Haga îl acuza pe preşedintele sârb Slobodan Milošević de crime de război și crime împotriva umanității comise în Kosovo, iar la data de 27 mai 2007 filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, câştiga, în premieră pentru România, Premiul „Palme d’Or” – cea mai importantă distincţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

– La 27 mai s-au născut: scriitorul englez Arnold Bennett (1867); pictorul francez Georges Rouault (1871); dansatoarea americană Isadora Duncan (1877); scriitorul, traducătorul și jurnalistul maghiar Adorján Andor (1883); scriitorul, compozitorul, traducătorul şi jurnalistul ceh de limbă germană Max Brod (1884); poetul simbolist român Emil Isac (1886); scriitorul francez Louis-Ferdinand Céline (1894); fizicianul britanic John Douglas Cockcroft, câştigător al Premiului Nobel (1897); diplomatul american Henry Kissinger, laureat al Premiului Nobel pentru pace (1923); politicianul român Constantin Ticu Dumitrescu (1928) şi actriţa română Medeea Marinescu (1974).

– În 27 mai au murit: liderul rebel german Thomas Müntzer (executat în 1525); reformatorul francez Jean Calvin, fondatorul sistemului teologic protestant – calvinismul (1564); inginerul şi inventatorul rus Ivan Polzunov, cel care a realizat primul motor cu aburi din Rusia (1766); omul politic francez François Noël Babeuf, reprezentant al socialismului extremist (executat în 1797); liderul revoluționar român Tudor Vladimirescu (executat în 1821); violonistul și compozitorul italian Niccolò Paganini (1840); biologul german Robert Koch, laureat al Premiului Nobel (1910); omul politic indian Jawaharlal Nehru (1964); filologul român Vasile Grecu (1972); istoricul și arheologul român Constantin Daicoviciu (1973); chimistul american John Howard Northrop, câştigător al Nobel-ului (1987) şi inginerul și fizicianul german Ernst Ruska, laureat al Premiului Nobel (1988).

Septimiu Cioloboc

Șase hectare de vegetație uscată au ars, azi noapte, în comuna Apold
Eveniment vineri, 18 aprilie 2025, 09:31

Șase hectare de vegetație uscată au ars, azi noapte, în comuna Apold

Pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighișoara, împreună cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență...

Șase hectare de vegetație uscată au ars, azi noapte, în comuna Apold
Piața Mare din Sibiu găzduiește, până pe 22 aprilie, Târgul de Paște
Eveniment joi, 17 aprilie 2025, 13:01

Piața Mare din Sibiu găzduiește, până pe 22 aprilie, Târgul de Paște

La Sibiu se desfășoară, până marți 22 aprilie, Târgul de Paște, în Piața Mare din Centrul Istoric. Sunt peste 50 de căsuțe din lemn cu...

Piața Mare din Sibiu găzduiește, până pe 22 aprilie, Târgul de Paște
Joia Mare – Ziua în care creștinii își amintesc de Cina cea de Taină
Eveniment joi, 17 aprilie 2025, 10:47

Joia Mare – Ziua în care creștinii își amintesc de Cina cea de Taină

Creştinii ortodocşi şi catolici sunt astăzi în Joia Mare, ziua în care îşi amintesc de Cina cea de Taină, de arestarea şi judecarea lui...

Joia Mare – Ziua în care creștinii își amintesc de Cina cea de Taină
Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la Târgu Mureș
Eveniment miercuri, 16 aprilie 2025, 13:26

Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la Târgu Mureș

Sub coordonarea Muzeului Județean Mureș, evenimentul ce va avea loc luna viitoare va reuni peste 30 de parteneri din toate zonele orașului. De la...

Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la Târgu Mureș
Eveniment miercuri, 16 aprilie 2025, 11:30

A început Târgul de Paşte al ONG-urilor

Evenimentul este organizat de Muzeul Județean Mureș, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș. Târgul este găzduit de...

A început Târgul de Paşte al ONG-urilor
Eveniment miercuri, 16 aprilie 2025, 10:37

Paştele sărbătorit la Castelul Bran

De Paște, la castelul Bran au loc o expoziţie de fotografie şi o instalaţie de obiecte ce prezintă obiceiuri pascale din localitatea Mândra...

Paştele sărbătorit la Castelul Bran
Eveniment marți, 15 aprilie 2025, 15:18

Zece proiecte realizate prin Fondul Științescu au fost prezentate astăzi la Brașov

Fundația Comunitară Brașov și Inspectoratul Județean Brașov au organizat astăzi Gala Științescu 7.0, un eveniment care celebrează pasiunea...

Zece proiecte realizate prin Fondul Științescu au fost prezentate astăzi la Brașov
Eveniment marți, 15 aprilie 2025, 15:10

Ateliere şi maraton de încondeiat ouă pentru Paşti, la Sfântu Gheorghe

O fundaţie din Sfântu Gheorghe va organiza şi anul acesta un maraton de încondeiat ouă de Paşti, cu o durată de 17 ore. ‘Noaptea...

Ateliere şi maraton de încondeiat ouă pentru Paşti, la Sfântu Gheorghe