Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Oameni & Fapte – 1 Martie

Oameni & Fapte – 1 Martie

Publicat de radiomures, 1 martie 2016, 06:00

– Azi este „Ziua Mărţişorului”. Mărţişorul este un mic obiect de podoabă legat de un şnur împletit, bicolor, roşu şi alb, care simbolizează funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului. Mărţişorul se oferă de 1 martie, ca semn al sosirii primăverii, persoanelor de sex feminin. Este și „Ziua Automobiliştilor Militari”, deoarece, la 1 martie 1917, prin decretul regelui Ferdinand I al României, s-a înfiinţat Regimentul de Tracţiune Automobilă, prima unitate cu profil auto din Armata Română. Azi este „Ziua Mondială a Protecţiei Civile”, declarată de către Organizaţia Internaţională a Protecţiei Civile, „Ziua Berii” în Islanda, precum şi „Ziua Bikini”, zi naţională de luptă pentru pace în Japonia. Ziua se marchează anual ca zi de protest faţă de armele atomice şi cu hidrogen, deoarece la 1 martie 1954, în zona atolului Bikini, din Pacificul de Sud, SUA au experimentat bomba cu hidrogen.

– La 1 martie 1562 peste 1.000 de hughenoți au fost masacrați de catolici în orașul francez Wassy, evenimentul marcând începutul războaielor religioase franceze. În anul 1565 a fost fondat unul dintre cele mai faimoase oraşe din lume, Rio de Janeiro. Golful în care este situat, Guanabara, a fost descoperit, la 1 ianuarie 1502, de exploratorul portughez Gaspar de Lemos, care l-a numit „Rio” pentru că a crezut că era mai degrabă o gură de râu decât un golf. Orașul brazilian, numit iniţial Sfântul Sebastian Rio de Janeiro, a fost fondat la data de 1 martie 1565 în onoarea regelui Sebastian I al Portugaliei.

– Pe 1 martie 1746 domnitorul român Constantin Mavrocordat, înaltul cler și boierii au hotărât eliberarea din șerbie a rumânilor fugiți, care se reîntorceau în țară. Liberi ca persoană, țăranii au rămas totuși dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze 12 zile de clacă în Țara Românească și 24 în Moldova. În anul 1815 Napoleon Bonaparte a evadat de pe insula Elba, iar la data de 1 martie 1867 apărea, la Iaşi, apoi la București, „Convorbiri literare”, revista Societăţii „Junimea”, una dintre cele mai importante publicaţii din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, condusă iniţial de Iacob Negruzzi și ulterior de Titu Maiorescu. În anul 1872 a fost înfiinţat primul parc naţional din lume, „Yellowstone”, situat pe platoul cu acelaşi nume din nord-vestul Statelor Unite ale Americii.

– Pe 1 martie 1892 apărea, la Fălticeni, revista de literatură şi tradiţii populare „Şezătoarea”, prima revistă românească de folclor, condusă de Arthur Gorovei, iar în 1896 savantul francez Henri Becquerel a descoperit radioactivitatea naturală. La 1 martie 1907 serviciul medical de urgenţă „Salvarea” şi-a început activitatea, la inițiativa doctorului Mina Minovici, fondatorul școlii române de medicină judiciară și fost director al primului Institut de Medicină Legală din România.
– În anul 1930 la Radiodifuziunea Română debuta emisiunea „Universitatea Radio”, iar 1 martie 1948 a intrat în vigoare noua lege de organizare judecătorească, prin care era înfiinţată, în România, instituţia asesorilor populari. Aparatul judiciar intra, astfel, sub controlul complet al Partidului Comunist Român şi al Securităţii.

– La 1 martie 1949 se înfiinţa, la Bucureşti, Institutul de Teorie Literară şi Folclor, denumit din anul 1965, Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu”. În 1963 medicul american Thomas Starzl a efectuat, experimental, primul transplant de ficat, la Universitatea din Colorado. Valabilitatea acestei tehnici a fost demonstrată peste patru ani, în 1967, când doctorul Thomas Starzl a realizat, cu succes, cel dintâi transplant de ficat.

– În ziua de 1 martie 1997 s-a constituit Forţa de Reacţie Rapidă a Armatei Române, care s-a înscris în procesul de modernizare a forţelor armate ale României în concordanţă cu exigenţele integrării în structurile militare ale NATO. Structura îngloba la vremea aceea mari unităţi şi unităţi mecanizate de tancuri, paraşutişti, transmisiuni şi logistică. În anul 1998 filmul „Titanic” devenea prima peliculă cu încasări de peste 1,8 miliarde de dolari în întreaga lume. În regia lui James Cameron şi avându-i în distribuţie pe actorii Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet, „Titanic” a reuşit să ia, în 1998, la cea de-a 70-a gală a Premiilor Oscar, 11 astfel de trofee din cele 14 nominalizări. Filmul „Titanic” şi-a păstrat acest titlu timp de 12 ani, fiind detronat de următorul film al lui James Cameron, „Avatar”, care a depăşit, ca încasări, două miliarde de dolari.

– La data de 1 martie 1999 a intrat în vigoare Tratatul de Interzicere a Minelor Antipersonal, semnat la 5 decembrie 1997, la Ottawa (în Canada), iar în 2001 guvernul elvețian avea să interzică utilizarea în hrana animalelor a alimentelor conținând făină de carne și oase. În ziua de 1 martie 2001 regimul taliban din Afganistan dispunea deschiderea focului și aruncarea în aer a statuii lui Buddha de la Bamian, monument înscris pe lista UNESCO a patrimoniului universal. Un an mai apoi, în 2002, coaliţia internaţională începea „Operațiunea Anaconda” în estul Afghanistanului, practic invazia acestei ţării.

– Pe 1 martie 2006 „Antena Satelor” devenea post de radio cu acoperire naţională în România. Programul „Antena Satelor” al Radiodifuziunii Române a fost lansat la 25 decembrie 1991, fiind recepţionat, la început, în marile câmpii din sudul ţării şi în Dobrogea. În fine, la data de 1 martie 2012 compania „RCS&RDS”, unul dintre cei mai mari operatori de televiziune de pe piaţa românească, a lansat canalul de televiziune de ştiri „Digi 24”.

– La 1 martie s-au născut: pictorul italian Sandro Botticelli (1445); filosoful german Rudolph Goclenius (1547); poetul, prozatorul, dramaturgul şi inginerul român Gheorghe Asachi (1788); compozitorul și pianistul polonez Frederic Chopin (1810); medicul și politicianul român Nicolae Kretzulescu, prim-ministru al Principatelor Unite (1812); scriitorul român Ion Creangă (1837); pictorul, graficianul şi scriitorul austriac Oskar Kokoschka (1886); dirijorul, pianistul și compozitorul americano-grec Dimitri Mitropoulos (1896); istoricul și arheologul român Constantin Daicoviciu (1898); compozitorulul american de jazz Glenn Miller (1904); actorul britanic David Niven (1910); chimistul englez Archer Martin, laureat Nobel (1910); pictorul român Gheorghe Șaru (1920); politicianul israelian Yitzhak Rabin, laureat al Premiului Nobel (1922); mezzosoprana română Elena Cernei (1924); matematicianul român de etnie evreiască Solomon Marcus (1925); muzicianul și actorul american Harry Belafonte (1927); prozatorul, poetul și pictorul român Alecu Ivan Ghilia (1930); regizoarea română de film Elisabeta Bostan (1931); compozitorul român Eugen Doga, din Republica Moldova (1937); pictorul român Ion Dumitriu (1943); jurnalistul și politicianul român Traian Ungureanu (1958); cântărețul german Thomas Anders, membru al duetului „Modern Talking” (1963); fotbalistul și antrenorul român Emil Săndoi (1965); muzicianul norvegian Silenoz, chitarist şi textier al formației norvegiene de black metal „Dimmu Borgir” (1977) şi cântărețul și compozitorul americano-canadian Justin Bieber (1994).

– În 1 martie au murit: Leopold al II-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman (1792); poetul francez Tristan Corbière (1875); scriitorul, poetul și traducătorul maghiar Ács Károly cel Bătrân (1894); poetul român Vasile Păun (1908); chimistul olandez Jacobus Henricus van ’t Hoff, laureat Nobel (1911); poetul, romancierul și dramaturgul italian Gabriele d’Annunzio (1938); pictorul italian Giacomo Balla (1958); interpreta română de operă Florica Cristoforeanu (1960); fizicianul rus Lev Arțimovici (1973) şi lingvistul suedez de origine franceză Alf Lombard (1996).

Septimiu Cioloboc

Foto: www.descopera.ro

„Vorba ceea”, cu Dana Ardelean
Promo emisiuni joi, 17 aprilie 2025, 08:39

„Vorba ceea”, cu Dana Ardelean

Și în materie de vocabular, ca în materie de haine, coafuri, destinații turistice etc, există tendințe. Pare că tot mai multe cuvinte...

„Vorba ceea”, cu Dana Ardelean
Copilării, cu Veronica Ilie – Cuvinte magice
Promo emisiuni joi, 17 aprilie 2025, 08:19

Copilării, cu Veronica Ilie – Cuvinte magice

Maria și David sunt frați mai mici acasă, iar acest lucru vine la pachet cu aventuri, mici ciondăneli cu frații lor mai mari. Cei doi știu că...

Copilării, cu Veronica Ilie – Cuvinte magice
Copilării, cu Veronica Ilie – Liberte, egalite, fraternite! (Ziua mondială a vocii)
Promo emisiuni miercuri, 16 aprilie 2025, 08:17

Copilării, cu Veronica Ilie – Liberte, egalite, fraternite! (Ziua mondială a vocii)

Elev în clasa a VI-a și mare iubitor de istorie, Nicolas Mărginean ne poartă într-o călătorie fascinantă în trecut, spre un moment care a...

Copilării, cu Veronica Ilie – Liberte, egalite, fraternite! (Ziua mondială a vocii)
Info Gadget, cu Raluca Creț | Noul radio stereo, RF-D40 de la Panasonic
Promo emisiuni marți, 15 aprilie 2025, 09:20

Info Gadget, cu Raluca Creț | Noul radio stereo, RF-D40 de la Panasonic

Panasonic a lansat recent noul radio stereo RF-D40, care combină tehnologia modernă cu funcționalitatea clasică. Dispozitivul oferă o recepție...

Info Gadget, cu Raluca Creț | Noul radio stereo, RF-D40 de la Panasonic
Promo emisiuni marți, 15 aprilie 2025, 08:11

Spectacolul „OZ” – O aventură muzicală despre curaj, prietenie și descoperirea de sine (Ziua mondială a artei)

Povestea clasică a fetiței Dorothy și a călătoriei sale capătă o prospețime aparte prin reinterpretarea ei în versuri și cântece de...

Spectacolul „OZ” – O aventură muzicală despre curaj, prietenie și descoperirea de sine (Ziua mondială a artei)
Promo emisiuni luni, 14 aprilie 2025, 11:07

„Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean

O săptămână mai liniștită, așa cum e cea dinaintea Paștilor, are muzica ei perfectă. Din playlisturi: America („The Last Unicorn”, tema...

„Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean
Promo emisiuni luni, 14 aprilie 2025, 09:20

Minutul de Viitor, cu Raluca Creț | CERN a publicat un raport detaliat privind fezabilitatea Future Circular Collider

La 31 martie 2025, CERN a publicat un raport detaliat privind fezabilitatea Future Circular Collider (FCC), un proiect ambițios destinat să...

Minutul de Viitor, cu Raluca Creț | CERN a publicat un raport detaliat privind fezabilitatea Future Circular Collider
Promo emisiuni luni, 14 aprilie 2025, 08:44

Copilării, cu Veronica Ilie – Ziua internațională a hohotelor de râs

Cu hohote de râs s-a lăsat interviul înregistrat cu elevii de la școala gimnazială „Friedrich Schiller” din Târgu Mureș, puși mereu pe...

Copilării, cu Veronica Ilie – Ziua internațională a hohotelor de râs