O vorbă de duh spune că impozitele, la fel ca moartea, sunt implacabile, nu le poți evita
Publicat de Corina Muntean, 17 noiembrie 2022, 07:40
Sub această deviză fiscul din România a început o bătălie cu evazioniștii pentru a scoate la suprafață din economia gri sumele de bani nedeclarate și a aduce bani la buget. Fiscul lucrează cu instrumente performante și se bazează inclusiv pe rețelele de socializare pentru a afla cine ocolește legea.
Mai mulți bani la buget înseamnă, în funcție de politica fiscală a Guvernului, un trai mai bun pentru anumite categorii de persoane. Este unul din obiectivele Fiscului român, care de ceva timp și-a focusat atenția pe averea nedeclarată a persoanelor fizice, cele care realizează mai mult de 50.000 de lei pe an venit nedeclarat și neimpozitat. În acest demers, inspectorii fiscali care fac verificări se bazează pe instrumente financiare moderne.
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a declarat că serviciul fintech Revolut, care funcționează în România în baza unei licențe bancare care i-a fost acordată de Lituania, furnizează fiscului orice informaţie solicitată, astfel încât niciun contribuabil român nu poate ascunde venituri folosind această aplicație financiară. El a recunoscut, însă, că nu știe câți români își păstrează banii pe Revolut.
„Cred că este greşit să spunem că (utilizatorii – n.r.) ţin undeva banii în ideea de a fi ascunşi. Putem spune că fiecare îşi ţine banii în orice bancă pentru că şi Revolutul a devenit o bancă…. Dacă cineva îşi imaginează că ai nişte bani, că nu-i poţi justifica şi i-ai pus pe un card din ăsta, nu-i găsim, se înşală”, a declarat, într-o conferință,preşedintele ANAF.
Revolut, un serviciu financiar fondat în anul 2015, la Londra, susține că are peste 2 milioane de utilizatori în România, țara noastră fiind una dintre cele mai mari piețe ale sale în acest moment. În toată lumea, aplicația are circa 20 de milioane de utilizatori, potrivit companiei.
În ce privește evazioniștii,Lucian Heiuș a mai anunţat că, în luna octombrie 2022, Fiscul românesc adescoperit la persoane fizice venituri nedeclarate de peste 30 de milioane de lei, care nu au putut fi justificate. De exemplu, la o persoană fizică din judeţul Bihor s-a constatat un venit suplimentar de 12,5 milioane de lei, la o persoană din judeţul Satu Mare- o diferenţă de 7,9 milioane de lei şi la o persoană din Bucureşti, din Sectorul 1, o diferenţă de 7,2 milioane de lei – sume mari care nu au putut să fie justificate. În total, creanţele fiscale aferente veniturilor suplimentare de 30 de milioane menționate de Heiuș sunt în valoare de 5,9 milioane de lei, așadar acești bani trebuie recuperați de ANAF, iar controalele pe linie vor continua.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.