O veste proastă pentru culturile de arbori de cacao
Publicat de Corina Muntean, 27 octombrie 2023, 12:01
Din cauza impactului El Nino, aria terenurilor arabile pentru cultivarea arborilor s-ar putea reduce semnificativ. Este semnalul care a dus deja preţurile la cacao la cel mai ridicat nivel din ultimi 45 de ani.
Cotaţiile la cacao sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 44 de ani, iar îngrijorările cu privire la producţia mondială majorează costurile pentru producătorii de ciocolată, transmite Bloomberg.
La bursa de la New York, cotaţiile futures la cacao au crescut luni cu 2,5%, până la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 45 de ani. În spatele acestor creşteri stau prognozele referitoare la recolte slabe în Coasta de Fildeş şi Ghana, principalii producători mondiali de cacao, tocmai când există semnale privind o îmbunătăţire a cererii.
Cu toate acestea „Situaţia cu privire la ofertă şi cerere rămâne una optimistă” susţine Jack Scoville, vicepreşedinte la Price Futures Group din Chicago. Cotaţiile la contractul cu livrare în luna decembrie au urcat până la 3.786 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna ianuarie 1979, scăzând ulterior la 3.760 de dolari. Preţurile au depăşit un vârf anterior atins în luna martie 2011, când războiul civil din Coasta de Fildeş a dus la interzicerea exporturilor de cacao. Livrările de boabe de cacao în porturile din Coasta de Fildeş sunt cu aproximativ 16% sub media multianuală în acest sezon, a dezvăluit o sursă care a consultat datele oficiale. Analiştii se aşteaptă la al treilea an consecutiv de deficit pentru acest ingredient cheie în producţia de ciocolată.
Toate acestea se întâmplă într-un moment în care fenomenul meteo El Nino ameninţă să aducă secetă în Africa de Vest, ceea ce ar afecta şi mai mult culturile. Acesta nu este un risc doar la adresa securităţii alimentare, ci şi pentru traiul fermierilor, în special din ţările vest-africane. În plus, cererea se îmbunătăţeşte şi ea, activitatea de procesare a boabelor de cacao în Europa fiind una peste aşteptări.
În trecut, deficitele de aprovizionare au împins în sus preţurile la cacao, în anii 1970, astfel că această marfă a atins un maxim istoric de 5.379 de dolari pe tonă în luna iulie 1977.
Arborele de cacao înflorește și produce fructe tot anul. Florile sale fertilizate se vor dezvolta în păstăi de cacao pe parcusul a cinci luni. Boabele de cacao conținute de aceste păstăi, în număr de 25 la 70, sunt foarte nutritive. Ele conțin într-o pondere ridicata grăsime (50%) și carbohidrați (25%), dar și proteine, minerale (calciu, fier, potasiu, magneziu, sodiu și fosfor) și vitaminele A. B1, B2 și B6. Pulberea de cacao este materia primă principală pentru obținerea de ciocolată, necesară într-un segment de industrie extrem de profitabil.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.