O treime dintre gravidele din România afirmă că nu au făcut analizele recomandate în sarcină

Publicat de APETRI MARGARETA, 5 iulie 2023, 14:05
Este concluzia studiului realizat de Organizația „Salvați Copiii”, care a făcut o analiză privind situația accesului gravidelor din comunități defavorizate la servicii medicale.
Cifrele sunt îngrijorătoare și se leagă de un număr mare de decese la bebeluși, abandon școlar și complicații de sănătate.
Silvia Burcea, manager proiect în cadrul Organizației ”Salvați Copiii”.
Peste 40% din decesele sub un an înregistrate în România în 2021 au provenit de la copii care au avut o naștere cu o greutate mai mică sau o vârstă de gestație sub 36 de săptămâni. În rândul beneficiarelor Salvați Copiii, o treime dintre gravidele vulnerabile nu au făcut analizele recomandate în sarcină. De asemenea, 25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare medicală, 33% nu au făcut analizele recomandate și lipsa banilor este principalul impediment menționat. Doar patru din zece gravide au spus că toate analizele au fost gratuite.
Specialiștii Organizației „Salvați Copiii” Filiala Mureș, alături de medici voluntari din cadrul Asociației „Caravana cu Medici” Filiala Brașov, au ajuns în comuna Mica, pentru a oferi servicii medicale la nivel local pentru mame, gravide și gravide minore.
Fetele și femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit și au beneficiat de recoltări, ecografii și sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născutului.
Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale ținteşte un număr de aproximativ 2.000 de fete și femei vulnerabile din zonele rurale defavorizate din Timiș și Mureș.
Autor: Raluca Creț