O treime din parcul auto românesc nu este asigurat RCA

Publicat de Andrei Borz, 23 decembrie 2022, 17:00
În ultimii doi ani, procentul mașinilor asigurate a scăzut de la 75 la 60 la sută.
Președintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie, Cătălin Codescu, atrage atenția că utilizarea vehiculelor pe drumurile publice fără asigurare RCA a luat amploare pe fondul creşterii excesive a preţului asigurărilor RCA:
Tot mai multe accidente de circulație, soldate atât cu vătămări corporale cât și cu pagube materiale sunt produse de autovehicule neasugurate pentru Răspundere Civilă Auto. Vorbim în România de inflație de 16-17 la sută, vorbim de creșterea prețurilor de 20-3o la sută, însă iată că în cazul RCA pe statistica publicată de Autoritatea de Supraverghere Financiară, în primele 6 luni ale acestui an, comparativ cu primele 6 luni ale anului trecut, prețul aproape s-a dublat. Dacă până în 2020, din total parc auto era asigurat undeva la 75%, în prezent noi estimăm că procentul a scăzut, fiind între 55 și 60 la sută din parc asigurat.
Directorul filialei Mureș a unei companii de asigurări, Alexandru Negrea, confirmă pentru Radio Tg.Mureș cifrele avansate de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie:
Pot confirma că fenomenul este real, poate și influențat de preț, poate de reaua credință a unor conducători auto care, dacă au nevoie să meargă în concediu își fac asigurare pe o lună și pe urmă uită să o reînoiască, se urcă în mașină și zice: ”Lasă că mie nu mi se întâmplă”. Și din păcate se întâmplă și atunci păgubitul trebuie să apeleze la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România care gestionează ”Fondul pentru victimele străzii”. El se despăgubește și dacă vinovatul este cunoscut, asociația se îndreaptă împotriba lui să își recupereze dauna. În România circulă în jur de 9 milioane de autovehicule, dar se vehiculează că circa 30 la sută este neasigurat.
Indiferent de costul RCA, şoferii care conduc vehicule neasigurate dau dovadă de lipsă totală de responsabilitate, spun asigurătorii, întrucât în cazul unui accident produs din culpa lor îşi pun în pericol libertatea şi stabilitatea financiară.
La un eveniment rutier cu prejudicii majore, legislaţia stabileşte un plafon maxim de despăgubire de 6 milioane de euro pentru vătămări corporale şi de 1,2 milioane euro pentru daune materiale.
Valeriu Russu