O țigară scurtează viața fumătorului cu 7 minute

Publicat de MIRELA ROTAR, 31 mai 2018, 17:21
Peste 7 milioane de oameni din întreaga lume își pierd viața din cauza fumatului, iar unul din 10 decese la nivel mondial este cauzat de acest viciu.
600.000 de persoane mor din cauza expunerii la fumatul pasiv.
Informațiile au fost prezentate astăzi, la Tîrgu-Mureș, în cadrul unei conferințe medicale organizate de Societatea Română de Pneumologie, în parteneriat cu Asociația Medicilor de Familie Mureș, pentru a marca Ziua mondială fără tutun.
Statisticile sunt îngrijorătoare, a arătat Corina Mărginean, medic primar pneumolog, coordonatorul Centrului Stop Fumat din Tîrgu-Mureș:
Fumarea unei singure țigări scurtează viața fumătorului cu aproximativ 7 minute, fumarea unui pachet de țigări scurtează viața fumătorului cu 140 de minute pe 24 de ore. Persoanele care fumează se expun unui risc deosebit asupra stării lor de sănătate, în primul rând prin faptul că, în momentul în care o persoană își aprinde o țigară, inhalează două categorii de substanțe printre care cea mai periculoasă din punctul de vedere al instalării unei adicții este nicotina. Cu fiecare țigară pe care fumătorul o aprinde, în organismul lui intră aproximativ 7.000 de substanțe chimice, din care 70 sunt dovedite științific că produc diferite forme de cancer.
Directorul medical al Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan, a vorbit despre creșterea numărului de cazuri de cancer provocat de fumat:
Fumatul distruge organismul în totalitatea lui, nu e responsabil doar de cancerul pulmonar, avem cancerul de buză, cancerul de laringe, cancerele digestive, mai ales cel de stomac, cazuri care se întâmplă, din păcate, din ce în ce mai frecvent, iar incidența este în creștere.
Președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, Remus Șipoș, a atras atenția că renunțarea la acest viciu depinde doar de fumător:
Eu îmi amintesc de un pacient de al meu, care era dependent de butelia de oxigen, dar în pauzele dintre două cure de oxigenoterapie ieșea pe terasă la o țigară. Sunt niște lucruri, din punctul meu de vedere, strigătoare la cer, practic vrei să ajuți cu sila un om. Un om care a ajuns în situația aceasta și, totuși, continuă fumatul, poate nu își dorește să fie ajutat. Cred că la acest lucru trebuie să reflecte toți cei care fumează. Poate că într-o zi vei avea nevoie de ajutor dar tu, pentru tine, ce faci?”
Fumătorii sunt costisitori și pentru sistemul de asigurări de sănătate, din cauza tratamentelor complexe de care au nevoie pentru a-și trata afecțiunile, cancerul fiind cel mai scump de acoperit.
Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro:
A crescut în mod vertiginos tot ce înseamnă consum de medicamente pe anumite patologii care sunt legate de acest lucru și, de asemenea, oxigenoterapia și toate inițiativele pe care le are sistemul pentru a ajuta bolnavul înseamnă niște costuri mari.
La nivel mondial, o persoană moare la fiecare şase secunde din cauza țigărilor.
Numărul fumătorilor a fost estimat de OMS la aproximativ 1 miliard de persoane, care consumă anual aproximativ 5.700 de miliarde de ţigarete, iar mucurile acestora au o greutate totală de aproape 1 milion de tone.
Raluca CREȚ