O singură sancțiune aplicată în Harghita pentru necolectarea selectivă a deșeurilor
Publicat de Corina Muntean, 30 iulie 2019, 16:10
În orașul Borsec, municipalitatea nu reușește să convingă cetățenii să se implice în colectarea selectivă a deșeurilor, în condițiile în care unii nu vor să plătească nici pentru gunoi menajer.
Însă oamenii vor fi taxați suplimentar și tot se va implementa sistemul din luna septembrie, a asigurat a declarant pentru Radio Tg.Mureș primarul Mik Jozsef:
Acum vrem să pornim și noi dar o să fie un lucru foarte greu de realizat, din cauza mentalității, în primul rând. Dar suntem oblicați, conform legii și începând din septembrie vrem să introducem și noi, chiar dac va fi cu scandal. Cetățeanul ar trebui să fie conștient că în 2019 ar trebui să trecem deja la colectare selectivă. Dar în momentul în care avem în localitate oameni care nu vor să încheie contracte pentru a fi preluat și transportat gunoiul menajer, atunci ce să mai discutăm? Ei zic că nu au gunoi, iar noi ca primărie am instituit o taxă și o aplicăm de trei ori deci oricum vor trebui să plătească, și vom recupera banii din pensie sau salarii.
În urma controalelor efectuate la primării, Garda de Mediu Harghita a dat o singură sancțiune, un avertisment de conformare până în luna septembrie.
Vor urma controale la firmele de salubritate, a explicat pentru Radio Tg.Mureș comisarul Kovasznai Sandor:
Am verificat toate localitățile din județ, 65 la număr, și am dat un singur avertisment, la Corbu. Autoritățile locale iau în serios colectarea selectivă a deșeurilor. Mulți primari se plâng că operatorii de salubritate nu vor să vină de mai multe ori, deci colectează deșeurile menajere, o zi, și trebuie să mai facă o tură pentru deșeurile colectate selectiv. Și vin cu aceeași mașină și oamenii cred că acolo se amestecă totul și se aruncă, dar nu este așa. Ei strâng separat, au o locație unde fac sortarea acestore deșeuri.
Comisarii de mediu vor începe în toamnă controale la firmele de salubritate din toată țara .
Datele statistice de anul trecut arată că o treime dintre primăriile verificate de Garda Națională de Mediu nu au contracte de salubritate.
Primăriile pot primi amenzi între 15.000 şi 40.000 de lei dacă nu colectează deșeurile selectiv de la populaţie.
Dacă România nu își îndeplinește aceste angajamente, riscă un infringement din partea Comisiei Europene.
Valeriu Russu