O săptămâna de siguranță rutieră, la Brașov

Publicat de MIRELA ROTAR, 16 septembrie 2020, 12:26
Poliția Rutieră Brașov desfășoară începând de astăzi o serie de activități de prevenire, dar și sancționare a participanților indisciplinați la trafic, în cadrul ”Zilelor de siguranță Roadpol”, campanie ce face parte din ” Săptămâna Europeană a Mobilității”.
Proiectul este susținut de Comisia Europeană care propune ca 17 septembrie să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere în Europa.
Media zilnică la nivelul U.E. este de 70 morți pe zi, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, Nadia Olaru:
În perioada 16-22 septembrie 2020, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov prin Serviciul Rutier va organiza și desfășura activități specifice pe raza județului Brașov, care vor viza prevenirea și sancționarea abaterilor la regimul rutier precum: excesul de viteză, conducerea sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive, folosirea necorespunzătoare a telefonului mobil, neportul centurii de siguranță, de natură a distrage atenția participanților la trafic și de a genera accidente rutiere cu consecințe grave.
Pentru a evita implicarea în accidente de circulație, Poliția Rutieră Brașov recomandă șoferilor să respecte viteza legală, să acorde prioritate pietonilor și să renunțe la a mai vorbi la telefon la volan.
Responsabili de accidente sunt însă și pietonii și bicicliștii, spune reprezentantul IPJ Brașov, Nadia Olaru:
Bicicliștilor le recomandăm să utilizeze pistele destinate circulației cu bicicleta, iar unde acestea nu există circulați pe partea dreaptă a drumurilor publice cât mai aproape de bordură sau acostament, să doteze bicicleta corespunzător și semnalizeze atunci când schimbă direcția de mers, să nu creeze surprize în trafic, manevrele bruște sau ,,cascadoriile” produc disconfort și generează risc major de accident. Pietonilor le este recomandat să se asigure temeinic înainte de a traversa drumul public pe trecerea pentru pietoni, să se angajeze în traversare doar atunci când șoferii au oprit pentru a le acorda prioritate, să nu-i pună în dificultate și nu-i surprindă prin traversări riscante, și să evite să vorbească la telefon atunci când traversează strada.
În primele 8 luni ale acestui an, pe arterele rutiere din județul Brașov, au fost înregistrate circa 170 de accidente grave, soldate cu 27 persoane decedate și peste 160 de răniți grav.
Principalele cauze ale accidentelor sunt viteza excesivă, neacordarea priorității pietonilor și abaterile comise de bicicliști.
Crsitina Bulbescu