O problemă majoră pentru siguranța zborurilor spațiale o reprezintă deșeurile care orbitează Terra
Publicat de Corina Muntean, 15 februarie 2021, 08:52
Cercetătorii caută souții pentru depășirea acestui impediment, iar un robot asemănător unui tentacul, conceput pentru colectarea gunoiului spaţial, a fost dezvoltat recent în China.
O echipă de cercetători din China a realizat un braţ robotic continuu ce va putea înlesni îndepărtarea gunoiului spaţial, informează agenția Xinhua. Inspiraţi de structura membrelor umane, majoritatea roboţilor sunt creaţi cu legături discrete conectate rigid prin articulaţii. În schimb, braţul robotic continuu se poate mişca îndoindu-se printr-o serie de arcuri continue, producând mişcări asemănătoare cu cele ale tentaculelor sau ale şerpilor. Echipa de cercetători de la Universitatea Tianjin a dezvoltat un astfel de braţ robotic ce poate fi utilizat pentru a urmări şi colecta resturile rămase în spaţiu de la sateliţi şi alte tehnologii spaţiale ce orbitează Pământul. Braţul robotic, ce seamănă cu tentaculul unei caracatiţe sau cu trompa unui elefant, este prevăzut cu o ”coloană vertebrală” centrală, alcătuită dintr-un aliaj metalic superelastic din nichel şi titan, care poate reveni în mod natural la forma iniţială după ce a fost îndoit sau deformat de forţe din exterior. De asemenea, braţul robotic este dotat cu cameră de luat vederi şi o ”gheară” de prindere, ataşată la capăt.
Cercetătorul principal Kang Rongjie, totodată profesor asociat la Centrul pentru Mecanisme Avansate şi Robotică din cadrul universităţii citate, a declarat că în cadrul experimentelor braţul robotic continuu a demonstrat o mai mare flexibilitate şi adaptabilitate la mediul exterior în comparaţie cu roboţii convenţionali. Aceştia din urmă necesită senzori tactili în cadrul operaţiunilor. Braţul robotic poate fi utilizat şi în operaţiuni periculoase, cum ar fi cele de căutare şi salvare, în zonele unor dezastre naturale şi în cadrul unor operaţiuni industriale în care spaţiul este limitat, a declarat coautorul studiului, Dai Jiansheng, expert în robotică la Universitatea Tianjin.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.
Sursa: www.descopera.ro