“O poveste dulce” la “Casa Mureșenilor” din Brașov

Publicat de Rotar Mirela, 11 noiembrie 2022, 12:53
O colecție de sute de cutii de ciocolată din toată România fabricate în perioada 1900 – 1990 va ajunge la începutul lunii decembrie la Muzeul ”Casa Mureșenilor” din Brașov.
În cadrul expoziției, ce va fi deschisă între 8 decembrie și 25 februarie, sunt programate și activități educative, precum și un scurt istoric al primei fabrici de ciocolată din Transilvania – Hess, Brașov, spune coordonatorul evenimentului, Ovidiu Sadu:
O poveste dulce cu foarte multe cutii de bomboane de ciocolată, în special românești, sunt și străine. Avem circa 30 de panouri de publicitate, avem și partea de Brașov a istoriei ciocolatei. Vom avea și ateliere educative pentru publicul larg, pentru copii în mod special, cu un producător local de ciocolată. O să avem și câteva conferințe, seminarii pe tema aceasta, care e de actualitate.
Principalii organizatori ai expoziției și colecționarii cutiilor sunt frații Dumitru. Expoziția ”O poveste dulce” face parte din colecția Muzeului Național de Istorie a României, în parteneriat cu Asociația ”Muzeul Jucăriilor” din București.
Președintele Asociației, Cristian Dumitru:
S-au adunat poate peste 1000 de cutii de dulciuri, hârtiuțe de ciocolată, fabricate în România în ultima sută de ani, între 1900 și 1990. Am început acum vreo 10 ani. Colecția s-a îmbogățit de-atunci, a fost expusă în încă 4-5 muzee. Și cea de la Brașov va fi cam cea mai mare și cea mai amplă, pentru că avem și o mini colecție de sticle de sucuri, și am reușit să punem în cadrul colecției chiar și câteva cutiuțe de cafea interbelice. Publicul n-o să vadă numai cutii goale, o să vadă chiar și cutiuțe cu bomboanele de altădată, pe care am reușit să le refacem.
Ambalajele aparțin unor firme recunoscute în perioada interbelică, precum „Suchard”, „Kandia”, „Capșa”, „Zamfirescu”, „Anghelescu”, „Bomboneria Palatului”, „Regina Maria”, etc.
Așadar, sunteți așteptați între 8 dec – 25 feb să vă bucurați de o colecție inedită la Muzeul ”Casa Mureșenilor” din Brașov.
Alexandra Zosim