O ordonanţă de urgenţă menită să contribuie la combaterea speculei a fost dezbătută, ieri, în primă lectură de guvern
Publicat de Rotar Mirela, 12 mai 2022, 07:18
Documentul este în consultare publică, iar adoptarea lui va ajuta autorităţile să intervină mai rapid în situaţii de criză, când au loc creşteri nejustificate de preţuri.
Proiectul prevede şi sancţionarea celor care recurg la astfel de practici economice incorecte.
Statul are nevoie de un instrument pentru a interveni în situaţii excepţionale, spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, atunci când sunt observate disfuncţionalităţi în piaţă. Adică atunci când comercianţii cresc preţurile peste nivelul lor obişnuit şi acceptabil, când fac stocuri mari în loc să vândă, când acumulează produse pentru a le vinde mai târziu mai scump sau dacă îşi restrâng producţia pentru a genera o creştere a preţului.
Bogdan Chiriţoiu a explicat că ANPC se va ocupa de implementarea acestui proiect în relaţia dintre companii şi consumatori, iar Consiliul Concurenţei se va ocupa de relaţia între companii. De asemenea, vor fi aplicate amenzi – a mai spus acesta -, însă importantă este recuperarea pagubelor şi mai puţin cuantumul amenzilor:
Amenzile astea nu sunt foarte mari pentru activitate speculativă. De aceea importante sunt măsurile adiacente, faptul că ANPC poate să oprească funcţionarea unei companii. Noi, Consiliul Concurenţei, putem obliga companiile să-şi reducă stocurile sau să-şi reducă preţurile. ANPC poate să dispună şi confiscări. Nu ne interesează sancţiuni atât de mari, cât posibilitatea de a recupera pagubele şi de a impune măsuri companiilor care se pretează la aceste acţiuni speculative.
În ceea ce priveşte gazele naturale, electricitatea şi carburanţii, preşedintele Consiliului Concurenţei nu crede într-o scădere a preţului acestora pe burse. În opinia sa, este nevoie de măsuri de ajutorare, de măsuri de compensare pentru cei care sunt mai vulnerabili. Întrebat dacă românii trebuie să se obişnuiască cu aceste preţuri ridicate la carburanţi şi energie, Bogdan Chiriţoiu a nuanţat, spunând că trebuie găsite soluţii la creşterile de preţ, şi nu să ne obişnuim cu acestea:
Trebuie să găsim soluţii, şi asta face guvernul: îi taxează pe cei care au câştiguri foarte mari de pe urma preţurilor de la energie şi care sunt în România. Din fericire, avem producători şi de gaze şi de electricitate în România, importăm relativ puţin. Şi din banii pe care îi luăm, din profiturile astea ale lor foarte mari, putem să-i ajutăm pe cei care sunt afectaţi de preţurile mari. Deci, în felul ăsta venim cu măsuri care să rectifice situaţia.